Реклама / Ads
10| 5630 |11.07.2011 НОВИНИ

От МВР скочиха срещу сливането на ВМА и МВР-болницата

.
предстоящото сливане на Военно-медицинската академия (ВМА) и ведомствената болница на силовото министерство разбуни духовете на служители в гражданската администрация на МВР и пожарникарите.
 

И трите полицейски синдиката изразиха притеснението си от това решение в разпространеното днес отворено писмо до премиера Бойко Борисов и трима министри.

В документа се казва, че има опасност 300 000 пенсионери и членове на семействата им да останат без специализирана помощ.

Синдикатите цитират и мнението на около 500-те служители в медицинския институт на МВР, според които обединяването на ведомствените лечебни заведения се прави заради определени интереси, като "бизнес идеята на ген. Стоян Тонев (шеф на ВМА – бел. ред.) да придърпа парите от Здравната каса към търговското дружество ВМА."

Служителите на силовото министерство настояват за провеждането на още публични дискусии по темата, на които ясно и категорично да бъдат определено бъдещето на института. Иска се ясна визия за стопанисването на трите големи санаториума към болницата на МВР, "които определено са апетитни имоти".

Става въпрос за базите на болницата в Банкя, Хисаря и курорта "Св. Константин и Елена" до Варна. Освен това интересни са и концесиите за 50 години на минерални води, от които вътрешното министерство сега използва под 5 на сто от дебита им, уточняват от професионалните организации.

"Уважаеми господа, според нас, дълбоко в мотивите на тази реформа има нещо недоизказано, като че ли написано с дребен шрифт, като в търговска оферта. Дори ген. Тонев многократно и настоятелно ни убеждаваше в необходимостта медицинският институт в МВР да развива търговска дейност, така както е във ВМА, а за нас болниците са храм на здравето, в които търговците нямат място", се посочва в писмото, адресирано до Борисов и министрите Цветан Цветанов, Аню Ангелов и Стефан Константинов.

Синдикалистите искат преди окончателното решение за сливане да бъдат огласени финансовите разчети за задлъжнялост на двете медицински заведения, "за да не се окаже, че Давид ще спасява Голиат". Като аргумент в писмото е цитирано изказването на Аню Ангелов, който неотдавна обяви, че 50% от дълговете на военното министерство са натрупани именно от ВМА, докато МВР болницата има едва около 200 000 лева задължения.

В средата на юни в Министерския съвет бе организирана дискусия с участието на ръководството на МВР, МО и здравното министерство.

Тогава ген. Тонев обяви плановете си освен да разшири възможността служителите на реда да се ползват от услугите на ВМА, да "преодолеем затвореността на института във вътрешното министерство към контингента". С други думи, след преминаването на болницата на МВР към МО, тя ще започне да обслужва по-често и обикновени граждани, а не само бивши и настоящи служители и техните роднини.

На дискусията бе обявено още, че преди сливането да бъде завършено в началото на 2012 г. силовите министерства ще организират още няколко обществени обсъждания. Очаква се до септември тази година ВМА да получи от държавния бюджет 8 милиона лева, които ще бъдат предвидени за обновяване на апаратурата в болницата на МВР.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5223 |11.07.2011 Атака скочи срещу "колониалната политика" на ГЕРБ . 55| 5234 |11.07.2011 ДСБ срещу Цветанов, готови да подкрепят вот на недоверие . 23| 5480 |06.07.2011 Бойкотът срещу ВСС ескалира . 2| 4915 |04.07.2011 Пощите стягат протести срещу приватизацията им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads