Реклама / Ads
0| 3832 |12.05.2019 НОВИНИ

МВР: София е на първо място по кражби от деца

.
Тревожна статистика, според която деца се превръщат в престъпници, за да си купуват таблети. Според данните на МВР момчетата крадат техника, а девойките - дрехи и парфюми. София е на първо място по кражби от деца.
 

1 651 непълнолетни са прекрачили границата на закона.

 

1 348 тийнейнджъри на възраст между 14 и 17 години са извършили противообществени прояви и са били отведени в районните управления на МВР.

 
Кражбата на имущество е най-разпространения вид престъпление. Най-често непълнолетни обират магазини или други търговски обекти - 34.0% (909 лица), домове - 18.7% (498 лица). На трето място са кражбите с взлом -  10 % (267 лица).

 

„Престъпленията, които извършват децата са резултат от различни фактори, които се генерират в различни области на живота – социална, икономическа, личностно-психологична. По отношение на кражбите, от години кражбите са най-честите престъпления които извършват децата”. Това коментира в студиото на „Събуди се” Красимира Чобанова от сектор „Детска престъпност“ към Главна дирекция Национална полиция.

 

Според нея таблети и телефони има от доста години, но така или иначе това са интересни неща за децата. „Много от тези кражби се извършват заради лекомислието на децата и заради тяхната наивност”, посочи още Чобанова.

 

"Контрол е ключова дума. От самото раждане и в процес на формиране на автономност и на израстване на детето, то иска всичко тук и веднага", посочва психологът  Александра Петрова.

 

По думите й в днешно време родителите се чувстват изключително задължени да удовлетворяват потребностите на децата. "Така, на пратика, детето няма контрол и адекватна рамка, която да спазва. Тогава то извършва дадено антисоциално деяние, което е зов за поставяне на някакви рамки от страна на родителите", казва още тя.

 

Страстта към компютърните игри е най-новото психично разстройство, обяви наскоро Световната здравна организация и дефинира заболяването като „Gaming Disorder”. Характерното при него е, че човек става толкова пристрастен към видеоигрите, че ги превръща в приоритет. Не контролира времето, което прекарва пред компютъра и оставя на заден план всекидневните си задачи.

 

В Китай видеоигрите са нещо като дигитален хероин. Тъй като населението на страната е над милиард, пристрастените са милиони, голяма част все още ученици. За тях са създадени специални лагери, които напомнят клиниките за алкохолици или наркомани. Тийнейджъри прекарват в тях между 3 и 6 месеца. В това време те нямат никакъв достъп до интернет, стават в 6,30 ч. сутринта и започват да тренират, сякаш са във военна академия.

 

Геймърите страдат от безсъние, често се самоизолират, а заради стрелбата в много от игрите, стават и по-агресивни. Според проучване, проведено в Университета в Ню Мексико, между 6 и 12 % от всички геймъри проявяват характеристики, които могат да бъдат определени като „зависимости”.

 

„Неслучайно вече пристрастяването към видеоигрите се води вече като заболяване. Колкото по-малко е детето, толкова по-бърза е невронната умора, толкова по-бързо децата навлизат в стеснено поле на съзнание и стават нетолерантни към всякакъв тип дразнители”. Това коментира психологът Александра Петрова.

 

„Нямат активен контакт с околните и така спират собственото си развитие. Това е изключително страшно”, посочва още тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3974 |10.05.2019 Два инцидента с паднали дървета в София само за час . 11| 4463 |09.05.2019 „Безсмъртен полк“ в София развя знамена със сърп и чук . 0| 3815 |08.05.2019 Без ограничения при лечението в педиатричната болница в София . 1| 3677 |07.05.2019 София се бори с 3 града за седалище на Европейската агенция по труда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads