Реклама / Ads
7| 3330 |04.10.2022 НОВИНИ

Началниците отвън ще ни посъветват да съставим правителство, смята проф. Киров

.
Проф. Пламен Киров Източник: bTV
По-скоро съм оптимист за сформирането на кабинет, защото най-вероятно ще има и съвети отвън, че България не трябва да бъде в такова положение, в една малгама от кризи. Добре, че няма фактически бури и урагани. Предполагам, че ще бъдем посъветвани от началниците отвън да съставим правителство и затова политическите партии са много обрани в своите изявления за това какво ще правят след като се свика Народно събрание.
 

Това коментира пред bTV бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров.

 

„Полезен ход нашите политици нямат. Ще им бъде обяснено, че ако искат средства от фондовете за възстановяване, трябва да има правителство. Все пак трябва да се гласува бюджет за следващата година“, смята той.

 

Според него причината за ниската избирателна активност е, че политиците не представят на избирателите си решение на кризите - галопиращата инфлация, войната в Украйна.

 

„Ако оприличим избирателната система на двигател с вътрешно горене, то гласовете на избирателите са горивото, което се подава на двигателя, а той не би могъл да работи без гориво“, каза проф. Киров.

 

Според него е учудващо, че Централната избирателна комисия не съобщава до момента каква е избирателната активност.

 

„ЦИК изчисли изборните резултати, но комисията не може да каже каква е избирателната активност. Първото нещо, което трябваше да бъде подадено, е тя. Най-вероятно се знае каква е тя, но не се подават данните“, коментира той.

 

„В Изборния кодекс е предвидено, че имаме 7 дни, в които трябва да се обявят крайните резултати. След това трябва да се публикуват в Държавен вестник и в рамките на месец президентът да свика новото Народно събрание. След провеждането на първото заседание държавният глава може да започне консултации с партиите за формиране на правителство“, обясни още експертът.

 

„Избирателите не са изморени от избори, а от това, че партиите не дават решения на кризите. Българските партии не можаха да разберат какви са политическите програми“, добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5421 |31.07.2022 Нинова за Борисов: Иска да се хареса на началниците, та дано се препере . 0| 3903 |12.07.2022 Ген. Гяуров: На началниците на полицайката Радева е трябвало да им светне лампата от социалните й мрежи . 0| 3698 |28.05.2022 Крум Зарков за ”Магнитски”: Все чакаме отвън да изкоренят корупцията . 0| 3995 |27.04.2022 Путин заплаши с „мълниеносен отговор“, ако някой поиска да се намеси отвън в събитията в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads