Реклама / Ads
12| 5177 |07.07.2012 НОВИНИ

Над 300 души все още борят затихващия огън на Витоша

.
Няма вече никаква опасност нито реално горене на мястото на пожара на Витоша. Ситуацията е напълно овладяна. В близките часове ще стигнем до последните две тлеещи огнища и ще се спавим и с тях. Там действат над 300 души в момента. Това заяви в предаването на Лора Крумова по бТВ комисар Огнян Методиев от пожарната.
 
Трябва съответните специалисти да кажат какви са причините за пожара, защото причините може да са много. Пожарът е започнал от една клонка вероятно. Но се е разрастнал от наличието на огромно количество суха дървесна маса. Може да стане и от една клечка кибрит, допълни Методиев.

 

Това е резерват и оттук нататък не трябва да се предприема нищо. Да се остави всичко, както се е случило. Нито залесяване, нито извозване на дървесина, смята Арангелов от Парк Витоша. Всичко щяло да се възстанови по естествен път за 15-20 години.

Работихме много добре с екипите на пожарната, на военните и доброволците, но е добре за такива случаи да има специализирана техника. Може би хеликоптерите бяха най-доброто средство в сегашната ситуация, коментира Арангелов.

 

В щаба се прецени, че тези самолети, които можеше да дойдат отвън на помощ, няма да свършат повече работа от хеликоптерите. А би било и много скъпо, обясни на свой ред комисар Методиев. Той подчерта специално, че доброволците са били на много високо ниво и са действали себеотрицателно. Също и военните.

 

Събирахме се в центъра на Бистрица, където ни инструктираха, преди да се качим в планината. Чакахме дълго, имаше лоша комуникация, липсваше информация и това много ни изнервяше, разказа  на свой ред доброволецът Цветозар Вълков. По три пъти се качвахме на камиона и три пъти слизахме, допълни Вълков.

 

Нормално е първо да бъдат изпратени професионалистите, а чак след това доброволците. Това е довело до забавянето. Доброволците не могат да тръгнат с лице към огъня, но съм им много благодарен, коментира комисар Методиев.

 

До хижа „Физкултурник” имаше военни и хора от общината, които лежаха и буквално люпеха семки. Те не са виновни, но нямаше добра организация. Ние почнахме да правим просеки, а чак след това дойдоха танковете, разказа на свой ред Мирела Заричинова, която е опитна планинарка, участвала доброволно в гасенето на витошкия пожар.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5755 |04.07.2012 Премиерът отсече: До часове огънят на Витоша ще е само спомен! . 16| 6086 |14.04.2012 Пловдивският митрополит Николай отлетя за Благодатния огън . 19| 5372 |04.04.2012 ДСБ решени да преборят престъпността в Студентски град . 4| 6534 |03.03.2012 Приятел на Багата: Където има дим, има и огън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads