Реклама / Ads
9| 4035 |09.03.2021 НОВИНИ

Над 90 пъти България е спомената негативно в доклад за пандемията и върховенството на закона в ЕС

.
Пандемията от коронавирус съществено е ”отслабила” върховенството на закона в множество държави членки на ЕС. Това се посочва в доклад на неправителствената организация Civil Liberties Union for Europe, информира ”Политико”. В него България е спимената над 90.
 

Сред най-тревожните констатации докладите излагат нарастващия натиск върху свободата на медиите и пространството за гражданско общество в много от анализираните държави. Разбира се, страната ни фигурира в този „черен списък“.

 

„Все по-враждебна среда за медиите се отчита и в България, Италия, Испания, Словения и Хърватия, въпреки че Испания, Италия и Чехия са забелязали подобрения в защитата на подателите на сигнали“, пише в доклада.

 

„Ограниченията на свободата на сдружаване не само са се запазили, но са се влошили например в България, Германия, Унгария, Ирландия и Словения, като Румъния е единствената страна, в която се отчита известен напредък в тази област. Прекъсванията на протестите и произволните задържания на протестиращите са все по-тревожни тенденции в много страни, включително Франция, България, Хърватия, Полша, Испания и Словения“.

 

Независимостта на съдебната система допълнително отслабна в страни, където вече съществуват сериозни недостатъци, като България, Унгария и Полша. Тежките натрупани дела все още влияят сериозно на продължителността на производството в много страни, възпрепятствайки съдилищата да предоставят правосъдие в разумен срок. Това често се дължи на факта, че правителствата не предоставят на съдебната власт достатъчно ресурси, както се подчертава по-специално в България, Италия, Ирландия, Полша, Румъния и Словакия. Повишиха се и други бариери, които възпрепятстват хората да получат справедливо и ефективно правосъдие, влошено от въздействието на мерките, предприети за справяне с пандемията върху правосъдните системи. Те включват високи съдебни такси в България и Чехия“.

 

„Докладът също така разкрива пропуски в антикорупционната рамка в България, Франция, Унгария, Ирландия и Полша, както и слаби проверки за балансиране на изпълнителните правомощия в няколко държави. Нараства също така загрижеността за това, че органите за защита на човешките права, които са публични, не са достатъчно независими и ефективни в България и Чехия, нито са изложени на нарастващ натиск и заплахи, особено в Хърватия и Полша“.

 

Според доклада пандемията от COVID-19 изигра важна роля за отслабването на демокрацията в целия континент.

 

„Най-лошите промени се случиха в страни с по-дългогодишни проблеми с демокрацията и върховенството на закона, като България и Румъния, както и страни, управлявани от правителства с авторитарни тенденции, като Унгария, Полша и Словения, като част от продължаващите им опити да укрепят властта си и да ограничат критиките към правителството. Правителствата в тези страни използваха пандемията като извинение за допълнително отслабване на демократичните стандарти, далеч надхвърляйки необходимото за ограничаване на пандемията“.

 

С пълния доклад, в който са проучени 14 държави членки на ЕС и са включени данни, предоставени от правозащитни организации и други неправителствени организации през 2020 г., можете да се запознаете тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 3123 |09.03.2021 Сагата ”Ваксинация в България”. Очакват се още хаос и нови опашки . 16| 10312 |08.03.2021 Васил Божков: Не е разпитан нито един свидетел по сигнала ми, разкриващ най-големия рекет в България . 8| 4214 |08.03.2021 Добре дошли в България: Нов тротоар пропадна под краката на мъж в Пловдив . 20| 3207 |08.03.2021 Сръбският премиер Ана Бърнабич: Ще изпреварим България по заплати до края на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads