Реклама / Ads

21| 2564 |09.03.2021 НОВИНИ

Сагата ”Ваксинация в България”. Очакват се още хаос и нови опашки

.
Хаос и опашки, а после още хаос и още опашки. Това се очаква да е поредната страница в сагата “Ваксинация в България”, а гаранции за по-добрата организация на процеса липсват, въпреки новата онлайн система за регистрация на желаещи и изричното запазване на часове.

Пунктовете за ваксинация ще могат по свое усмотрение да пускат зелени коридори паралелно с ваксинациите на хората с предварително запазен ред. Общи насоки от здравното министерство за организация на целия процес няма. И всичко се случва на фона на и без това буксуващия процес по имунизация у нас, недостатъчните количества, спрените “зелени коридори” и безброй неизвестни - кога, колко, как. 


От Министерството на здравеопазването не отговарят конкретна на въпроси, отправени от в. “Сега” относно съществуващите рискове за дублиране на хора, които попадат в повече от един списък. Причината - онлайн системата няма да е единственият път за получаване на ваксина в имунизационните пунктове. 


 "След като вече системата работи, ваксинационните пунктове, преценявайки капацитета си и създавайки необходимата организация, могат да организират отново зелени коридори, но при условие, че не нарушават графика за ваксинация на лица, записали се електронно", лаконично са от здравно министерство. 


Не е ясно и дали и как ще бъдат свързани регистърът на вече ваксинираните и онлайн системата за запазване на час, така че при ваксинация по някой от алтернативните способи - при личен лекар или по линия на приоритетните фази на ваксиниране, съответният човек да отпада автоматично без да е необходимо да се отписва. Много хора в момента фигурират на всички възможни места за ваксинация. Наред с това обаче са си запазили и час през самата система. 

 

От МЗ нееднократно призовават за обратна връзка, така че да е ясно кой кога няма да се ваксинира, включително и премахване на ненужни регистрации в онлайн системата, но няма гаранции, че това ще се случва. В същото време автоматичното свързване на регистъра на вече ваксинираните с онлайн системата би позволило премахване на подобни записи.     


От отговорите на МЗ не става ясно и защо няма възможност хората, държащи на точно определен вид ваксина, да получат информация за липсата на този продукт преди физическото си появяване в съответния пункт за ваксиниране. Системата не позволява пазене на ред и по тази линия, така че при отказ регистрираният трябва да си запазва нов час с надежди, че предпочитаната ваксина този път ще е налице. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 10| 3811 |19.02.2021 Сагата с ”Осемте джуджета” продължава. Машините на ”Изамет” - изнесени за скрап . 1| 2580 |31.12.2020 Затваря се последната страница от сагата “Brexit” . 5| 2792 |19.12.2020 Сагата Brexit: Преговорите навлизат в 48-часова критична фаза . 0| 2622 |16.12.2020 Сагата Brexit: Тесен път се е открил за сделка между ЕС и Великобритания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ