Реклама / Ads
4| 3073 |15.03.2021 НОВИНИ

Ново 20: Ваксините се разпределят според гъстотата на населението и заболеваемостта

.
Проф. Красимир Гигов Източник: БГНЕС
Ваксините се разпределят според гъстотата на населението и заболеваемостта, съобщи председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов по БНР. Той поясни, че ваксинацията с „Пфайзер“ и с „Модерна“ продължава, до дни се очаква да се възобнови тази с „АстраЗенека“.
 

Гигов допълни, че предстои ваксинирането на хората, които влизат в пета фаза.

 

Същевременно шефът на ваксинационния щаб уточни, че се създава усещане за пререждане на ваксинираните по отделните фази, защото има изоставане в някои от тях: "тези, които са изостанали в първа фаза се ваксинират във втора, тези, които са изостанали във втора се ваксинират в трета и т.н.", изброи проф. Гигов.

 

Той съобщи още, че са приключили имунизациите на участниците в изборния процес, за които бяха блокирани количества от ваксината на Пфайзер/Бионтех. Гигов уточни, че на последното заседание на щаба е взето решение да се пазят места за тези, които подлежат на ваксиниране в съответната фаза, за да не се получава пререждане.

 

"Възможно е да се наруши редът, но това не е правило", коментира той.

 

На въпрос дали не се получава хаос с въвеждането на електронното записване за имунизация, професорът отговори, че записаните в е-портала ще бъдат ваксинирани в почивните дни например, когато личните лекари не поставят ваксини. Той не отрече, че джипитата са пренебрегнати в процеса и обеща да бъде намерен баланс, така че и те да се включат активно във ваксинационния процес. Все пак Гигов обясни, че от логистична гледна точка ваксината на АстраЗенека е най-подходяща за поставяне от общопрактикуващите лекари, тъй като логистиката ѝ е най-лесна - не изисква специални условия на съхранение.

 

Шефът на ваксинационния щаб коментира и спрените ваксинации с АстраЗенека. Според него се очаква за безопасността ѝ да се произнесат "нашите специалисти, които проучват нещастния случай с починалата жена". Все пак той уточни, че лично според него ваксината е безопасна и няма причинно-следствена връзка между смъртта на жената и поставената часове по-рано ваксина. Такава позиция вече заявиха от Европейската комисия, СЗО, Британския лекарствен регулатор.

 

„Ако не се ваксинираме, рискът е голям. Преди да се направи имунизация, е добре хората да се консултират с личните си лекари. Температура, общо неразположение, зачервяване на мястото на убождане са приемливи странични реакции на ваксините“, коментира проф. Красимир Гигов.

 

„Изборът на ваксина в момента е труден заради намалените количества. Много често фирмата производител променя плановете ни. Ако изоставаме, после трябва да наваксваме“, каза професорът и добави, че през март се очакват около 450 000 дози ваксини, а до месец ще се реши въпросът с доставките на четвъртата одобрена ваксина на Янсен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3474 |15.03.2021 Експерт: До 2-3 седмици ще започне спад на новозаразените . 11| 3630 |14.03.2021 Проф. Тодор Кантарджиев: Ваксините са малко ефективни при нигерийския вариант на COVID-19 . 3| 3231 |14.03.2021 ЕК се съгласи с позицията на петте държави за разпределението на ваксините . 1| 3173 |13.03.2021 Опит за кражба на кабел остави Бистрица, Железница и в.з. Симеоново-Драгалевци без ток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads