Реклама / Ads
0| 4505 |29.09.2015 НОВИНИ

Над половин милион българи между 20 и 79 години страдат от диабет

.
Над половин милион са българите между 20 и 79 години, които страдат от двата типа диабет. У нас все още няма национална програма, както и осъвременен стандарт по ендокринология. Това каза Вяра Врагова, председател на асоциация "Диабет тип 2“ по БНР.
 

 От днес до края на месец ноември пациентски организации на диабетно болни съвместно с ендокринолози и фармацевтични фирми провеждат информационната кампания "Открито за диабета“ под надслов "Инсулинът не е смъртна присъда“.

 

Един на всеки 25 българи не е диагностициран като диабетно болен или не получава правилно лечение. Затова и официалната статистика за 500 хиляди диабетици не е пълна, обясни ендокринологът доц. д-р Малина Петкова от Университетска болница "Лозенец“:

 

Болните до 18 години наброяват 2000 души. За съжаление, диабетът може да протече абсолютно безсимптомно и това се отнася за хората с втори тип захарен диабет.

 

Председателят на асоциация "Диабет тип две“ Вяра Врагова коментира, че нелекуван диабетът може да доведе до инвалидизация и до увреждане на почти всички органи и системи - най-вече сърдечносъдовата система. Затова е важно правилното лечение, което често не се получава  у нас:

 

До голяма степен общопрактикуващите лекари не са подготвени за това. Нашата асоциация е внесла предложение към медицинския университет да бъдат дообучавани медицинските сестри за отделенията по диабетология. Това обаче трябва да важи и за общопрактикуващите лекари. Не бива със своите познания към момента да лекуват диабетно болни. В малките населени места хората нямат достъп до ендокринолог.

 

Национално проучване на голяма фармацевтична компания за нагласите за диабета сочи, че 60 на сто от българите смятат, че диабетът е социално значимо заболяване веднага след онкологичните, но същевременно същите тези хора не желаят да се изследват за диабет, а и голям процент от възрастните диабетици на инсулин се страхуват от инжекциите. В пет големи града в страната тазгодишната кампания за диабета ще наблегне на това пациентите да не се страхуват от болестта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4475 |29.09.2015 Евростат: Хората в България над 65 години са заплашени от бедност . 39| 20982 |29.09.2015 ФРОГ позна: Нов Генерален резил за България вместо нов Генерален адвокат . 5| 5997 |29.09.2015 Кр. Георгиева: Надявам се България да не става гореща точка . 2| 4556 |28.09.2015 Бивш зам.-кмет получи 3 години и половина затвор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads