Реклама / Ads
0| 3705 |26.06.2022 НОВИНИ

Надежда Нейнски: България защити националния си интерес. Целта на "фоновия шум" беше да не се вдигне ветото

.
Целта на "фоновия шум" бе да не се случи това, което се случи - да не бъде вдигнато ветото за еврочленството на Северна Македония. България защити националния си интерес. Геополитиката определя вътрешната политика в България. Най-големият риск е да изпаднем в сивата зона на ЕС и да не участваме във важните решения, а само да ги изпълняваме.
 

Това заяви пред bTV Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи. 


По думите й има два ключови въпроса, които са останали в основата на това решение на българския парламент - проектозаключенията на Съвета на ЕС, в които е записано, че първата междуправителствена конференция ще се състои след като македонците включат българите като държавотворен народ в конституцията си, а второто - включването на Договора за добросъседство от 2017 г. в преговорната рамка. 

 

"Подписването на двустранния протокол всяка година предполага да се следи как тези неща се изпълняват", обясни още Нейнски. 


"Част от колегите ми в политиката в желанието си да легитимират решението си казват, че в РСМ има огромна съпротива срещу това предложение, което значи, че е изцяло в полза на България. Това е предложение на целия ЕС, не на Франция. И то не е сондаж. Няма как да е оферта, която да започнем да дискутираме. Това е съгласувано предложение, което България одобри. Не е само в наш интерес, а в интерес и на двете страни. Дава възможност в района да има стабилност, взаимно доверие и сигурност", допълни тя. 


По думите й ако в Скопие отхвърлят предложението, това няма да е добър развой за РСМ. Тя призова партиите в западната ни съседка внимателно да се запознаят с предложението. 


"Северна Македония кандидатства и изпълнява определени ангажименти. Надявам се, че ще се запознаят с предложението и няма да го отхвърлят", посочи Нейнски.


Бившият външен министър очаква продължаването на договора с "Газпром" да бъде тема на нови преговори за съставяне на правителство. 


"България има нужда от реформаторско проатлантическо мнозинство. Дали такова е възможно в рамките на този парламент, предстои да видим. Но такова е нужно, защото ни предстои вземането на важни решения. Войната в Украйна не е просто инвазия, а заявка за нов световен ред. Върнете се към писмата на Путин до НАТО и САЩ. В тях по същество се съдържа желание за нови зони на влияние. Колебливото поведение на българската държава рискува да я постави в сивата зона. В Европа в момента ще се вземат важни решения за енергийната политика и войната в Украйна и ние можем да се окажем извън тях", посочи Нейнски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2950 |26.06.2022 Бронз за България на европейското по джудо . 0| 2895 |26.06.2022 Гьоков: България не доставя оръжия на Украйна. Какво правят другите държави е техен проблем . 0| 9404 |26.06.2022 България VS. олигархичният Франкенщайн и червената петолъчка Костадинов . 0| 7429 |25.06.2022 Главсекът на Радев пусна документ, доказващ, че България изпраща ”изделия” за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads