Реклама / Ads
6| 2264 |18.10.2024 НОВИНИ

Мицкоски: Конституционни промени в РСМ след ратификация на споразумението от България

.
Християн Мицкоски, македонският премиер
Македонският премиер Християн Мицкоски обяви, че конституционни промени в Северна Македония ще се извършат едва след като България ратифицира споразумението за присъединяване на страната към ЕС. Той подчерта, че в Договора за добросъседство не се изискват такива промени и изрази надежда за ясни послания от София след изборите.
 

„В Договора за добросъседство с България не е посочено, че трябва да бъдат извършвани конституционни промени. Ще реализираме промените, след като България ратифицира споразумението за присъединяване на Северна Македония към ЕС“, заяви македонският премиер Християн Мицкоски пред bTV.

 

По отношение на присъединяването на Северна Македония към ЕС и условията, които страната трябва да изпълни, той подчерта, че от София се чуват объркващи сигнали и изявления.

 

„Надявам се, че след изборите, когато обществото се консолидира, ще получим по-ясна представа и окончателни послания. Когато българският парламент ратифицира споразумението за присъединяване към ЕС, тогава конституционните промени ще бъдат валидни“, изтъкна Мицкоски.

 

Според вицепремиер Александър Николовски "Френското предложение" е вредно за страната. Той се позиционира като защитник на националните интереси, независимо от цената. Николовски добави, че множество европейски и световни дипломати гледат на македонските аргументи с разбиране и съпричастност.

 

„На нас като държава се гледа като на партньор, а не като на нещо, което трябва да бъде подкупено. Възстановихме доверието и достойнството си на международната сцена. Да защитаваме националните интереси е по-трудно за по-малка държава, но докато ръководя правителството, те ще бъдат отстоявани“, увери Мицкоски.

 

Той изрази надежда, че темата ще бъде приключена скоро, за да може процесът да бъде деблокиран и преговорите да започнат. Преди няколко дни германският министър на външните работи Аналена Бербок посочи, че вписването на българите в Конституцията на Северна Македония е последната стъпка преди отварянето на първия преговорен клъстер с ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2161 |18.10.2024 Хампарцумян: Европейската икономика показва по-всеобхватни признаци на забавяне, но не лихвите пречат . 0| 2144 |18.10.2024 Светослав Бенчев: Политиките на Харис и на Тръмп вероятно ще се различават много в областта на петролните продукти . 2| 2147 |18.10.2024 Неправоспособна 17-годишна шофьорка се вряза в подлез във Варна . 0| 2139 |18.10.2024 Сдружение „Дете и пространство“ отбеляза 20 години всеотдайност и грижа за деца и младежи с увреждания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads