Реклама / Ads
0| 6595 |01.07.2022 НОВИНИ

Надежда Нейнски: Да искаш смяна на министър-председателя, коя държава си е позволявала подобно нещо?

.
Надежда Нейнски Източник: стопкадър, Нова телевизия
“Демаршът, който Руската федерация прави през посланика си Елеонора Митрофанова, е безпрецедентен по арогантността си. Това е един ултиматум към една демократична и независима държава. Нито една уважаваща себе си държава не може да приеме такъв ултиматум, който дори беше с посочен час“, заяви Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи и бивш посланик на България в Турция.
 

„Ако Руската федерация приема, че добрите отношения се базират на това да получаваме нареждания по този начин, има риск да се скъсат дипломатически отношения между София и Москва. ... Самият факт, че посланик Митрофанова си позволява да постави ултиматум на българското правителство, е пар екселанс намеса във вътрешните работи на България. Да искаш смяна на министър-председателя, коя държава си е позволявала подобно нещо“, възмути се тя в ефира на БНР.

 

Според нея обстоятелствата, довели до изгонването на 70 руски дипломати и служители, са били известни на всички високопоставени български политици: 

 

„Проява на лош политически вкус е да се твърди от партии и институции, че те не били запознати. На Съвета по сигурността към Министерския съвет са присъствали представители и на президента Румен Радев. При положение, че той е бил информиран и е имал интерес да се запознае с доклада на ДАНС, убедена съм, че той познава този доклад на ДАНС. Колкото до това дали са информирани за вземането на конкретното решение - това решение е изцяло в прерогативите на изпълнителната власт. Министър-председателят е изцяло в правото си да вземе това решение. Надяваме се той да го е взел на базата на сериозни данни“.

 

Нейнски обясни, че не е задължително да бъдеш дипломат, за да извършваш действия като част от състава на дипломатическата мисия, които влизат в разрез с приетите закони и интересите на страната:

 

„Вярвам на българските служби и след като те са изнесли такава информация до премиера и до всички институции, които имат право да се запознаят с нея. ... По Виенската конвенция, държавата, обявяваща дипломати за изгонване, не е длъжна да ги извести за причините“.

 

Според бившия министър на външните работи всички български партии трябва да заемат позиция в подкрепа за действията на Кирил Петков по темата за руските дипломати:

 

„Става дума за българските национални интереси, за българската национална сигурност. Няма как българска партия да заеме страната на чужда държава в спор, засягащ националната сигурност на България. Виждаме две партии от управляващата коалиция (БСП и ИТН от четворната коалиция - б.р.), които поставят условие и заемат страната на атакуващата ни в момента Руска федерация. Това е необяснимо поведение и поставя под въпрос възможностите за създаването на стабилно мнозинство в рамките на това Народно събрание“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 16492 |01.07.2022 Кириловците ще стават все повече, защото видяха, че надеждата е по-силна от страха . 0| 3881 |30.06.2022 Надежда Нейнски: За докладите на ДАНС са знаели всички, включително и Нинова . 0| 3705 |26.06.2022 Надежда Нейнски: България защити националния си интерес. Целта на "фоновия шум" беше да не се вдигне ветото . 0| 3266 |23.06.2022 Надежда Нейнски: Свалянето на правителството отваря спирала на нестабилност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads