Реклама / Ads
0| 2943 |20.06.2022 НОВИНИ

Надежда Нейнски: Номадството в парламента не е ново, но това са плаващи, нестабилни мнозинства

.
Надежда Нейнски
Номадството от група в група не е ново. Но това са плаващи, нестабилни мнозинства. Трябва да има обединение около реформи. Чух, че щели да говорят човек по човек. Това дори и да се случи, няма да имат сигурност в дългосрочен план. Изисква се смелост и липса на зависимости. А сега ние не знаем дали ги има или не.
 

Това каза по БТВ бившият външен министър Надежда Нейнски относно политическите трусове в страната.  "Това, че не си съгласен с една политическа сила, не означава, че трябва да ругаеш и да нападаш. 


Виждам, че има новаторски решения във външната политика, но ми се иска да коментираме повече самото предложение на Франция. Дали това е шанс или крие рискове? 


Това е най-сериозното предложение за решаване на спора. За първи път българите се предлагат да бъдат включени в Конституцията като условие за първата междуправителствена конференция. Т. е това е същинското започване на преговорите. Трябва да отдадем дължимото на Франция, макар това предложение да е на целия ЕС. Договорът от 2017 г.  е включен в преговорната рамка. Мониторингът ще е от ЕК, а не от Европейския съвет. Затова трябва да има политически гаранции за изпълнение на договора от 2017 г.

 

Политическата стабилност е важна, защото това дава сила в преговорния процес. Давам за паралел Гърция. Ние на Балканите винаги имаме страсти. Куриер или премиер - подобни квалификации не правят чест на никой. Изчаква се до последния момент. Усеща се едно дебнене и се надявам да не се изпусне момента. 

ЕК следи за изпълнение на критериите. Много е важно наблюдението да е от Европейския съвет. Става въпрос за политическо решение. България ще има всички гаранции, че няма да има отстъпление от ангажиментите, които да поети. 


Задачата за промяна на конституцията е сложна. Всичко, което се случва, даде възможност да се види какво означава слабо лидерство и зависимости. Дълго време Европа бе в плен на различни илюзии. Сега излезе от зоната си на комфорт. Не бяха лесни решенията за прекъсване на доставките от Русия, за изпращане на оръжие за Украйна. Тези решения са исторически и те ще дадат шанс на Европа да продължи. България и Македония трябва да имат кураж, за да покажат силно лидерство. 

Много е важно как губиш мнозинство - дали с бездействие или с лидерство.

 

Правителството прояви нерешителност в много ситуации. Украйна има нужда от сериозна подкрепа. В  България трябва да се разреве, че подкрепата за Украйна е подкрепа и за българската национална сигурност. Не трябва да се търсят депутати, а да се създаде проатлантическо реформаторско мнозинство по важни въпроси. Тук трябва бързи и смели действия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3480 |16.06.2022 Адв. Марк Фейгин: Последна надежда за спасение! Путин се обърна към шаманите . 0| 2935 |10.06.2022 Диана Тонова: БСП се пребори за още едно общинско жилище в ”Надежда” . 0| 3058 |02.06.2022 Надежда Йорданова: Законодателно решение за ”Магнитски” трябва да има, но да е добро . 0| 3243 |30.05.2022 Ще има суверенна Украйна на географската карта, убедена е Надежда Нейнски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads