Реклама / Ads
31| 14108 |05.02.2024 НОВИНИ

Най-сетне нещо умно от Митрофанова: Заплашва да премести съветските паметници от България в Русия

.
Източник: личен архив
Русия може да обмисли варианта да премести съветските паметници от България на своя територия. Това заяви в интервю за телевизия RTVI руският посланик в София Елеонора Митрофанова, цитирана от ТАСС и БТА.
 

"Мисля, че е възможно да се постави въпросът по този начин, разбира се", каза Митрофанова в отговор на въпрос дали руското външно министерство допуска, че ако ситуацията се влоши, ще трябва да прибере паметниците от България. "Що се отнася до паметника на Съветската армия, той е нарязан на парчета и са необходими много пари и много работа, за да се сглоби отново", казва тя.

 

Паметникът на Съветската армия е на разпореждане на областния управител на област София в качеството му на държавен орган, който, съгласно Закона за държавната собственост, управлява имота - частна държавна собственост, се посочва в постановление на Министерския съвет от 8 декември 2023 г.

 

Митрофанова заяви, че сегашната ситуация с паметниците в България води началото си именно от Паметника на Съветската армия, който по думите ѝ се опитват да премахнат от центъра на София от 1992 г. насам. "В крайна сметка те успяха "да решат" този въпрос.

 

След това в Пловдив двама депутати от проевропейска партия се обявиха за премахването на паметника "Альоша". , посочи руският посланик в София и добави, че положението с премахването на паметника "Альоша" "е висящо".

 

Още на 26.01 руската посланичка у нас скочи яростно да брани от демонтаж Альоша в Пловдив, като изпрати писмо, подписано от руската Държавна дума, съдържащо твърдения за "варварска война" на Запада срещу съветските паметници. Без да иска тогава Митрофанова дори похвали партията на ген. Атанас Атанасов като "последователен поддръжник на прозападната ориентация на България".

 

"Партията ДСБ, известна с яростната си русофобия, е последователен поддръжник на прозападната ориентация на България и активното ѝ участие във всички авантюри на НАТО", пише в писмото.

 

Именно двама депутати от ДСБ - Владимир Славенски и Йоно Чепилски, излязоха с предложение огромният каменен  съветския солдат на Бунарджика да бъде демонтиран и преместен в Музея на социалистическото изкуство.

 

Пред ФрогНюз Славенски посочи, че Альоша символизира униженията към българския народ.







"Отгоре имаме гранитна фигура на съветски войник с височина 10,5 метра, с постамента - 13 метра. Отдолу - 2,5 метра статуя на Васил Левски. Винаги обаче - не само на 19 февруари, или на 18 юли, винаги има цветя пред Левски. Мисля, че с това пловдивчани много ясно показват кое е по-важно за тях. В периода 1944-1947 година България е окупирана от Червената армия, в нея се изгражда тоталитарен комунистически режим, който е изключително репресивен към своите граждани. Този паметник, изправен на върха на тепето в Пловдив, символизира именно тези унижения на българския народ", каза още той.

 

В началото на годината общински съветници от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив "Альоша" да бъде преместен в срок до края на 2024 година. В доводите на предложението се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944-1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на монумента е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.







В средата на декември пък започна демонтаж на Паметника на Съветската армия в София, издигнат през 1954 г. в чест на 10-ата годишнина от навлизането на съветските войски в България по време на Втората световна война през 1944 г. Съдбата на монумента бе обект на разгорещени дебати още от началото на прехода към демокрация и пазарна икономика през 1989 година. В крайна сметка българските власти взеха решението той да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство.

 

Паметникът на Съветската армия има своето място в Музея на социалистическото изкуство. Той няма място в центъра на София. Това заяви на 18 декември пред журналисти премиерът Николай Денков в коментар за демонтажа на монумента.

 

"Това е пропаганден паметник, той няма културна ценност. Не е военен паметник. Това е част от овладяването на българската държава с премахването на демокрацията в нея от съответните окупационни съветски войски и след това от тоталитарната държава. Крайно време е да се разделим с това минало. То трябва да отиде в музеите, не казваме, че трябва да изчезне. Трябва да се изучава като част от нашата история", посочи Денков.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3820 |05.02.2024 Отменят грипната епидемия в областите Бургас и Хасково . 0| 3847 |05.02.2024 Блинкън започва днес поредна обиколка в Близкия изток на фона на засиленото напрежение в региона . 9| 5292 |05.02.2024 Асен Василев за „Тагесшпигел“: Очакваме еврозоната да не допуска политически субективизъм . 24| 14675 |05.02.2024 Първо във Фрог нюз: Задържаният от ГДБОП е предавал тайни по линия на партньорските служби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads