Реклама / Ads
24| 14165 |05.02.2024 АКТУАЛНО

Първо във Фрог нюз: Задържаният от ГДБОП е предавал тайни по линия на партньорските служби

.
Задържаният служител на ГДБОП е работил в отдел „Международно сътрудничество“. Предполага се, че е предоставял на представители на руските тайни служби информация по линия на партньорските служби. Това научи Фрог нюз от свои източници в службите за сигурност.
 

Все още не е ясно дали е разкрит от ДАНС и контраразузнаването или от партньорски служби. Засега по-голяма е вероятността той да е "осветен" от чуждо разузнаване.

 

Става дума за стар служител, който от години е в системата на БОП и има достъп до информации, свързани с разследвания на наши партньори по линия на НАТО и ЕС. Обменът на тайни е бил засилен двойно и тройно след началото на военната агресия на Русия срещу Украйна. През София са минавали информации и искания за съдействие по линия на разследвания на руски фирми и граждани от списъка със санкции на САЩ и Евросъюза.

 

Ако се докаже, че част от тези информации са отивали към Москва, това несъмнено е голям проблем, смятат нашите източници.






Става дума за дейности на руски банки и фирми, които по един или друг начин се опитват да избегнат санкциите.

 

В случая едва ли става дума за чист шпионаж, а по-скоро за предаване на класифицирана информация на руски представители.

 

Възможно е обаче служителят, като опитен кадър, да е имал достъп и до информация какви оръжия и техника се произвеждат в наши военни заводи и каква част и асортимент от тях отиват за Украйна. Също и евентуално през кои други страни.

 

Особено важен е въпросът дали "къртицата" в ГДБОП е работил сам или е имало и други. Освен това предстои да се разследват връзките му с хора от други ведомства и кръгове, от където би могъл да набавя важна информация за руските тайни служби.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 8451 |04.02.2024 Бойко Ноев: Има в България хора, помагали на руските агенти, които са идвали, тровили и взривявали . 7| 13291 |03.02.2024 Емил Джасим: 4 факта за оценките в българското училище. Време е за промяна! . 12| 6027 |03.02.2024 ISW: Путин иска широка социална и икономическа мобилизация на Русия, сравнява със СССР . 3| 9009 |01.02.2024 Доц. Хазърбасанов: В болница "Лозенец" се прави документална измама с цел да се вземат пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads