Реклама / Ads
0| 2843 |22.05.2024 НОВИНИ

Най-скъпото перо в света е продадено на търг

.
Единично перо от изчезналата вече новозеландска птица хуя постави световен рекорд, след като беше продадено на търг за 46 521,50 новозеландски долара (28 417 щатски долара, 22 409 британски лири).
 

Перото, за което първоначално се очакваше да достигне до 3 000 долара, счупи предишния рекорд, който беше за перо от същия вид, с 450 %, съобщиха от аукционната къща Webb's.

Птицата хуя е свещена за народа маори. Техните пера често са били носени като украшения за глава от вождовете и техните семейства, а също така са били подарявани или търгувани.

Последното потвърдено наблюдение на птицата е през 1907 г., но според Музея на Нова Зеландия двадесет до тридесет години след това се съобщава за непотвърдени наблюдения.

Хуя е била малка пойна птица от семейството на ваталите в Нова Зеландия и е била известна със способностите си да скача и красивото си оперение, което се отличава с белия връх по края.

Перото, продадено в понеделник, е било "в чудесно състояние" - казва Лия Морис, ръководител на отдел "Декоративни изкуства" в аукционна къща Webb's.

 

"То все още има своя много характерен блясък и няма никакви повреди от насекоми", казва тя пред Би Би Си. Тя добавя, че аукционната къща е рамкирала предмета зад UV защитно стъкло и с архивна хартия, което означава, че той ще има "наистина дълъг живот".

 

Перото е регистрирано като taonga tūturu в рамките на система за защита на предмети, изработени от маори. Само колекционери, които са имали лиценз в системата, са имали право да го закупят и то не може да напусне страната без разрешение от Министерството на културата и културното наследство.

 

Големият интерес и ентусиазъм от страна на новозеландците също помогнаха за повишаване на цената, според г-жа Морис. "Имаме рекорден брой хора, които виждат как да станат регистрирани колекционери", казва тя. "В Нова Зеландия сме толкова загрижени за грижата за земята, за околната среда и за нашата флора и фауна."

 

"И мисля, че може би защото тази птица вече е изчезнала, ще погледнем към други птици в Нова Зеландия и ще кажем, че не искаме това да се случи отново", добавя тя.

В миналото перата на хуя са били знак за статус на маорите. Още преди пристигането на европейците видът е бил рядка птица, но след като придобива популярност сред дошлите в Нова Зеландия, става мишена за колекционери и търговци на мода, което води до изчезването му, според Музея на Нова Зеландия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2531 |22.05.2024 Българинът е първенец по купуване на автомобили в ЕС . 4| 2570 |22.05.2024 Пияният съблазнител Myмджиeв иcĸa дa бъдe въpнaт ĸaтo cлeдoвaтeл, пpoĸypcĸaтa ĸoлeгия нe e във възтopг . 0| 2471 |22.05.2024 Черешарите - под лупата на НАП . 1| 2420 |22.05.2024 Пентагонът: Русия е постави оръжия в космоса в орбита, където се намира сателит на правителството на САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads