Реклама / Ads
2| 4692 |02.06.2017 НОВИНИ

Наивни и екзотика са за Горанов механизмите за минимална заплата

.
Владислав Горанов
Недостатъчни и наивни са постигнатите до сега механизми за определяне на минималната работна заплата от страна на служебното правителство. Това коментира пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, който участва в дискусия посветена на специфичните за България препоръки за Европейския семестър.
 

Самият механизъм пък Горанов определи като "екзотика" . "Не знам да съществува такъв някъде в Европа", коментира той. "Това, което е изминато като път досега, не е достатъчно", подчерта финансовият министър.

"Хубаво е механизмът за определяне на минимална работна заплата, колкото и аз да съм с резерви, че такъв трябва да съществува, да бъде обсъден. Служебното правителство го бе извело като приоритет, но това, до което са постигнали, е доста наивно на този етап. Доста далече сме все още от този механизъм. Има доста мегдан за работа в тази насока. Социалният диалог трябва да е на ниво, ако искаме да постигаме общи цели за промени", констатира Горанов.

Очаква се на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество следващата седмица да бъде обсъден въпросът с минималната работна заплата и механизма за определянето й.

"Смятам, че повечето приходи в бюджета на Държавното обществено осигуряване и буферите в разходите за пенсии, защото те са доста сериозна величина, ще дадат възможност тези около 97 млн. лв. необходими до края на годината за увеличените размери на минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст да бъдат поети, без да се налага да се променя трансфера от държавния бюджет за бюджета на ДОО, респективно актуализация на държавния бюджет", каза още той.

Финансовият министър още веднъж подчерта, че тази година актуализация на бюджета няма да има. Ще има промяна в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) заради увеличаването на пенсията за осигурителен стаж и възраст.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6457 |29.05.2017 Румен Гечев: Горанов искаше банкова ваканция до изборите през 2014 г. . 6| 13524 |23.05.2017 Горанов посече Каракачанов за увеличение на военните заплати и тези в МВР . 11| 11141 |22.05.2017 Нова република съди Горанов заради активите на КТБ . 7| 5567 |18.05.2017 Горанов: Не обсъждаме искането за оставка на В. Симеонов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads