Реклама / Ads
1| 5118 |09.10.2014 НОВИНИ

Намериха златно съкровище край Царевец

.
Златни накити откриха археолозите при разкопките на манастирския комплекс "Успение на Св. Богородица", източно от крепостта Царевец.
 

Масивни златни обеци, златен пръстен с инкрустиран аметист, обработен до съвършенство, както и златно копче от дреха са част от находките, уточни за БНР ръководителят на археологическия екип проф. Хитко Вачев. Предметите са открити в зидана гробница в притвора на църквата, разкрита преди месец от археолозите. Вероятно са принадлежали на знатна дама, свързана с царския двор.

 

От писмените извори е известно, че в Търново, през епохата на средновековието, точно в столичния период на Търново, има три богородични манастира. Имам щастието да уверя, че съм открил един от богородичните манастири. Това е само църквата към манастира. Църквата е строена в 30-те години на 13 век.

 

Има запазен надпис. Той е частично запазен надпис, на който се чете цар. Тъй като писмените извори сочат, че по времето на цар Иван Асен и съпругата му Анна-Мария се издигат множество манастири, вероятно става дума за изграждането на манастира по времето на Иван Асен. Продължава да функционира и през 14-ти век. Упоменато е в Похвалното слово на Евтимий Търновски за Григорий Цамблак. Патриархът също много често е посещавал този манастир. Гробницата е с доста особена форма, във формата на кораб. По този начин се изгражда само митрополитски и патриаршески гробници. Имам всички основания да считам, че тук вероятно е погребан някой от българските патриарси, обясни Вачев.

 

Той е намерил основите на църква, над 4000 фрагмента от стенописи и 700 елемента, сред които и златни, от мозаечна патронна икона на Света Богородица. Според професор Вачев, това е царски манастир, вероятно от времето на Иван Асен Втори.

 

Професор Вачев очаква държавата да отпусне 30 хиляди лева за спешна консервация и защитно покритие на разкритата част от средновековния манастир.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 5207 |30.08.2014 Борисов: Пропуснахме златно време за по-висок пост в ЕС . 0| 4882 |30.07.2014 Намериха тялото на изчезналия мъж след потопа в Габровско . 1| 5178 |13.07.2014 ЧЕЗ е сред първите носители на наградите за корпоративна социална отговорност „Златно сърце” . 0| 4984 |09.07.2014 Деца намериха обесил се търговец в парк

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads