Реклама / Ads
0| 3086 |02.04.2022 НОВИНИ

Не са намерили руски парични потоци в Gemcorp засега

.
Към момента не са установени данни за руски парични потоци в корпорацията Gemcorp, обяви говорителката на кабинета Лена Бориславова пред bTV.
 

Изказването й идва след вчерашната новина, с която стана ясно, че службите проверяват подписания между изпълнителната власт и корпорацията меморандум. Обект на проверката е евентуално предходно участие на свързани с Русия лица в Gemcorp.

 

Темата беше повдигната от опозицията на няколко пъти. Медийни публикации свързаха фонда с руски олигарси.

 

“Тази компания е представена на българското правителство по време на посещение в Щатите, ако има пропуск при нас, има и при тях“, обясни Бориславова. 

 

В момента текат допълнителни проверки. Ако тя установи руски парични потоци, обясни Бориславова, кабинетът няма да продължи напред с инвестицията. Засега обаче няма риск, категорична е говорителката на Министерския съвет.

 

По повод искането на Русия за руски газ да се плаща само в рубли Бориславова посочи - българските власти няма да се поддадат на изнудване от страна на Кремъл.

 

“Не знам дали руското правителство е изпращало нещо до “Булгаргаз“, но позицията на България и цяла Европа е твърда: Няма да се подадем на това изнудване и няма да нарушим договорите, които сме подписали и в които е ясно казано, че плащането не е в рубли, а в друга валута“.

 

Бориславова отбеляза, че се работи върху механизми, които да компенсират и парират поскъпването на природния газ.

 

“Цените на борсата са изключително волатилни. На следващия Европейски съвет в Брюксел предстои да се обяви именно предложението за съвместно закупуване и договаряне на газа. Ще се създаде Европейски солидарен фонд, който ще подпомага националните правителства с допълнителни пари. Освен това за страни като България ще има ресурс за допълнителни количества газ за националното хранилище в Чирен“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5562 |02.04.2022 ”Мамо, руските деца слушат ли за нас? Съжаляват ли...?” . 0| 3942 |01.04.2022 ”Зюддойче Цайтунг”: Германия обмисля експулсирането на голям брой руски дипломати . 0| 3958 |01.04.2022 Атанас Чобанов за Gemcorp: Ако има руски капитали, това е един троянски кон . 0| 4041 |01.04.2022 Бивш командир на НАТО: Путин знае, че руските военни го лъжат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads