Реклама / Ads
8| 4121 |31.01.2022 НОВИНИ

НАП още не е проверила Владислав Горанов и Младен Маринов

.
Източник: БГНЕС
Половин година не стигна на Националната агенция за приходите да приключи действията си спрямо бившия финансов министър Владислав Горанов и бившия вътрешен министър, а сега депутат от ГЕРБ Младен Маринов. Все още тече ревизия на Горанов за установяване на задълженията за данък върху годишната данъчна основа за 5-годишен период - от 2015 до 2020 г., съобщи приходната агенция.
 

Същия период обхваща и продължаващата проверка за съпоставка на доходи и имущество на Маринов.


НАП се активизира срещу бившите министри от ГЕРБ през юни миналата година. Тогава "Сега" съобщи, че консултантската фирма "Трилема Кансълтинг" ЕООД, което е еднолична собственост на Владислав Горанов, е придобило два имота в блок 11 на бул. "Цариградско шосе". Първият представлява офис на банка с площ 145 кв. м, който се намира на партерен етаж, а вторият е записан като "учебна занималня на две нива" и е 136 кв. м. Към него има и прилежащо мазе. Видно от справка в имотния регистър сделката е сключена на 27 май м.г., а материалният интерес е 752 994 лв. Продавачът е фирмата "Лазурит 94" АД, пише още "Сега".


Не е ясно от къде Горанов разполага с такава крупна сума. В последната имуществена декларации на бившия финансов министър пише, че той притежава 76 193 лв. на влог, а неговата съпруга още 11 500 лв. Консултантската му фирма, която е регистрирана през август 2020 г., все още не е публикувала годишен финансов отчет.


Първоначално бившият министър отказваше да коментира по какъв начин е успял да събере средства за покупката на имоти, но по-късно пред няколко медии Горанов заяви, че тези 750 000 лв. са от търговската дейност на консултантската му компания, както и от заем. Видно от Търговския регистър няма учреден залог върху капитала на "Трилема Кансълтинг" ЕООД, нито пък има ипотека върху някои от имотите на Горанов.


Данъчните проверки спрямо Владислав Горанов и Младен Маринов продължават повече от 6 месеца, а ревизията на депутата от ДПС Делян Пеевски е приключила светкавично - за месец и половина. Това стана ясно от писмо на зам.-изпълнителния директор на НАП Георги Димов до гражданско сдружение БОЕЦ. Ревизията започна на 5 октомври 2021 г., след публикация в разследващия сайт Bird.bg, че Пеевски е един от българите в международното разследване "Досиетата Пандора", като не е декларирал връзките си с три офшорни дружества. Като депутат Пеевски е длъжен да обяви всички свои фирми в декларацията си по публичния регистър. Пеевски посочи, че офшорните му компании, за които излезе информация, "никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки". По закон обаче и офшорките без дейност задължително се декларират. Данъчните явно не са се впечатлили от този факт.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4928 |29.01.2022 Владислав Панев: Трябва да решим проблема със завладяната държава . 14| 3157 |20.01.2022 Владислав Горанов отново е привикан на разпит в полицията . 16| 30940 |19.01.2022 Рашков за джипа на Горанов: Регистриран е преди да бъде произведен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads