Реклама / Ads
0| 4044 |09.04.2019 НОВИНИ

Настимир Ананиев: Подписи за избори да се събират и по електронен път

.
Европейска партия Волт се регистрира в ЦИК за евроизборите на 26 май 2019г.
 

Събиране на подписи по електронен път за регистриране на избори - това предлага Европейска партия Волт, която вече официално внесе документите си в ЦИК за предстоящия евровот през май.

„Това би улеснило значително процеса на регистрация. Освен това ще даде възможност на повече граждани да се включат активно в кампанията. Чрез физическото събиране на подписи просто се губи време, което може да се използва за дискутиране на политики и визии за развитие на държавата и ЕС“, посочи водачът на евролистата на Волт България – Настимир Ананиев.

„През сайта на ЦИК може да се направи платформа, в която хората да избират коя партия да подкрепят и при въвеждането на данните си с електронен подпис да има криптиране и само упълномощени лица от институцията да имат достъп за проверка“, разясни предложението Ананиев. 

Той добави, че електронното събиране на подписи би улеснило значително работата на ЦИК и ще повиши доверието на гражданите относно прозрачността при регистрация. Естествено, за подобен вид електронна услуга трябва да се гарантира абсолютната неприкосновеност на личните данни, какъвто модел успешно се прилага в Естония. В прибалтийската държава електронното управление е толкова добре развито, че за 5 минути човек може да си плати сметките, данъците, да си отвори фирма и да гласува на избори.

За съжаление, у нас управляващите категорично възпрепятстват въвеждането на подобен подход с оправданието, че системата е податлива на хакерски атаки и това застрашава националната сигурност. Естония обаче доказва, че електронното правителство не само е възможно, а е и необходимо. По този начин се съкращават изключително много време и средства, намалява се административната тежест, стимулира се развитието на бизнеса,

улесняват се процесите в държавата и гражданите са стимулирани да участват по-активно при вземане на важни решения за държавата.

Европейска партия Волт настоява правителството да вземе решителни мерки за въвеждане на електронното управление. Смятаме, че е изключително притеснително държавата да продължава да дава милиарди левове за подобна реформа фантом.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4714 |07.04.2019 Настимир Ананиев: Апартаментите са ахилесовата пета на корупцията у нас . 0| 4032 |05.04.2019 БСП внася подписи за отстраняването на шефа на КПКОНПИ . 5| 4241 |04.04.2019 Нинова: Внасяме подписи в НС за отстраняване на Пламен Георгиев . 1| 4644 |04.04.2019 Настимир Ананиев: Данаил Кирилов е несполучлива номинацията за министър на правосъдието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads