Реклама / Ads
1| 2164 |10.10.2024 НОВИНИ

ЕС предлага електронни лични карти и паспорти: Облекчаване на граничния контрол и нови дигитални възможности

.
Източник: pixabay
Европейската комисия предлага въвеждането на електронни лични карти и паспорти за гражданите на ЕС, които ще улеснят преминаването на границите, ще намалят риска от злоупотреби и ще отворят нови възможности за използване на електронни услуги.
 

Еврокомисарите по правосъдието и вътрешните работи, Дидие Рейндерс и Илва Йохансон, представиха ново предложение на Европейската комисия за въвеждане на електронни документи за самоличност в ЕС, съобщава БТА. Инициативата е насочена към гражданите на Съюза, които желаят да се възползват от тази нова технология, която обещава значителни подобрения в удобството и сигурността на пътуванията и онлайн услугите.

 

Електронните лични карти и паспорти ще улеснят преминаването на границите и ще помогнат за намаляване на злоупотребите с лични данни, като същевременно ще позволят достъп до нови електронни приложения на ЕС. Според Йохансон, системата ще бъде особено полезна в контекста на огромния брой чуждестранни посетители в ЕС – около 600 милиона годишно, което създава значително натоварване за граничните служби.

 

Ново въведението няма да премахне съществуващите хартиени документи, но ще направи процеси като регистрация за полети по-бързи и по-лесни. Държавите от ЕС ще бъдат задължени да издават електронни паспорти на гражданите, които подадат заявление за тях.

 

Еврокомисар Рейндерс подчерта, че тази промяна ще разшири възможностите за бизнес и ще направи достъпа до онлайн услуги по-сигурен, като данните на гражданите ще бъдат добре защитени. Промените ще обхванат също личните документи, издавани от Исландия, Норвегия и Лихтенщайн, с изключение на Дания, която има право на изключение от европейското законодателство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2169 |10.10.2024 Днес е Денят на психичното здраве. Проф. Вихра Миланова: "Търсете специализирана помощ" . 2| 2148 |10.10.2024 Израелски въздушни удари по Сирия: Пожари и разрушения след атаки . 17| 2262 |10.10.2024 Борислав Сарафов - единствената кандидатура за нов главен прокурор . 0| 2251 |10.10.2024 През съмнителни сделки с балкански политици: Китай иска да стъпи на европейския пазар на вятърна енергия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads