Реклама / Ads
4| 2717 |18.05.2023 НОВИНИ

ПП-ДБ настояха за безопасно строителство на АМ „Струма“ през Кресна

.
Владислав Панев Източник: БГНЕС
”Строителството на АМ „Струма“ и конкретния проблем - „Струма“ през Кресна. Преди два дни беше направена първа копка на първокласния път, а не магистрала”. Това заяви депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Владислав Панев в парламента.
 

"Когато преди години се събирахме да обсъждаме какви са алтернативите за строителство през Кресненското дефиле, плановете бяха да се извърши екологична оценка, за да се реши откъде е най-изгодно да мине трасето.

 

Тогава една година ни се струваше много дълъг период, но сега виждаме, че нищо не е свършено. Започва се добре забавеното старо. Дали заради икономически интереси, дали заради нещо друго.

 

Нашата цел е магистралата да бъде готова максимално бързо, но това да отговаря на икономическите и екологическите стандарти и правилата на ЕС", добави Панев.

 

За нас е от изключителна важност този проект да намери нормален завършек. Неговата основна цел е да реши един логистичен проблем – как хората и бизнесите да могат да стигат по бърз и безопасен начин от София до Южна България и границата с Гърция, коментира Андрей Гюров. 

 

"Решаването на този проблем трябва да стане със спазването на всички изисквания на българското и европейското законодателство.  Като в същото време запазва сигурността на хората, които използват пътя, запазва поминъка на хората около Кресненското дефиле и запазва биоразнообразнието в този уникален регион," подчерта той.

 

"Това може да стане по начина, по който бяхме дефинирали в правителството „Петков“. Вариантът, който се предпоставя от започналите строителни работи в момента и подписаните договори не решава проблема с лесния достъп до югозападна България. Това не е магистрала, даже не е и високоскоростен път.

 

Той ще бъде опасен, ще бъде скъп и няма да реши основните проблеми на българските граждани и бизнеса. Настояваме да се намери решение, което да запази поминъка на хората, ще запази екоразнообразието и ще даде бърз и добър достъп. Той ще подсигури и европейски средства.", отбеляза Гюров.

 

В момента за това трасе няма никакво осигурено финансиране, нито от българския, нито от европейския бюджет. Това вероятно ще натовари и допълнително бюджета на страната за следващите години, посочи още Гюров. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2677 |17.05.2023 ПП-ДБ внесоха молба до Агенцията по вписванията за Пловдивския панаир . 1| 2886 |17.05.2023 Йордан Иванов, ПП-ДБ, призова: Искаме да няма „дела на трупчета”, които държат политици „на каишка” . 2| 2632 |17.05.2023 ПП-ДБ обезпокоени от сключените тихомълком от АПИ договори за АМ ”Струма” . 14| 2758 |17.05.2023 ПП-ДБ: Започваме усилена работа по смяна на Конституцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads