Реклама / Ads
0| 3694 |28.07.2022 НОВИНИ

Наталия Киселова: Има два вида юристи - които предупреждават да последствията и които ги оправдават

.
Наталия Киселова
Когато се сформира служебен кабинет се търсят хора, които са запознати с тематиката и могат да навлязат бързо. Т. е да не се загубят в коридорите на властта. Също така да са с добро име в своите среди. Хората, които се съгласяват, не могат да участват в предизборната кампания, не могат да участват в листите. Това каза по БТВ преподавателят по конституционно право в СУ Наталия Киселова
 

Тези министри имат правомощия на всеки друг, но с уточнение, че държавният глава разпуска НС и няма да може да разчита на подкрепата му.  

Има две групи юристи, които предупреждават за проблеми, а други, които оправдават взетото решение и носят от 9 кладенци вода. През последните години сме свидетели на актове на НС, които трудно могат да бъдат оправдани. 

 

Конституцията не е посочила срок за разпускане на НС. Но практиката е след като се оповести, че не е възможно да се сформира правителство с третия мандат. Втори август според мен е разумната дата да се разпусне НС. Сроковете за предстоящите дни започват да текат от 3-ти август. 

 

Когато има спешни задачи, държавният глава заедно с парламентарните групи, но това трябва да е уточнено, могат да определят какво трябва да свършат. 


Тук не се мисли как оперативно до се вземе решение /бел. ред.  за шеф на КЕВР/. Предлага се да се върне предишния председател с изтекъл срок. Не зная дали г-н Иванов дали иска. Законът мълчи по този въпрос. добре е да се помисли за един от действащите членове или да се проведе процедура за нов председател.

 

В случая НС трябва да има акт, с който да уреди правните последици. Г-н Иванов може да бъде възроден до избор на нов председател. Законът не е добре написан. Много правомощия са дадени на председателя. Може да се промени правилника. С предложението за се възстанови г-н Иванов връщаме назад времето. 


Изборите се превърнаха в игра на късмета и на щастието. Свидетели сме на екзотични  ситуации и субекти. Всеки президент трябва да има телефоните на най-добрите експерти. Въз основа на личните си контакти може да прецени кои хора да покани за служебно правителство. Това отнема време-седмица, две. 


Когато една партия не е регистрирана, тя използва регистрацията на други. Ако създадат коалиция, те могат да използват регистрацията на коалиционните си партньори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3884 |23.07.2022 Наталия Киселова: Оттук-нататък има 2 изхода . 0| 2905 |20.07.2022 Доц. Киселова: Логиката води към избори на 2 октомври . 0| 36891 |15.07.2022 Доц. Киселова: ГЕРБ нарушиха Конституцията при връщането на мандата . 0| 2995 |14.07.2022 Киселова: Радев ще реши за третия мандат като се види кое надделява – избори или за усилие за нов кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads