Реклама / Ads
0| 2603 |27.11.2023 НОВИНИ

Натискат Израел да удължи примирието с "Хамас"

.
Освободена тайландка разтоваря с израелци
Примирието между Израел и "Хамас" навлезе в последните си 24 часа днес, като групировката заяви, че е готова да удължи паузата след като освободи още заложници, сред които и четиригодишно дете, осиротяло при атаката на 7 октомври.
 

По време на паузата, започнала от 24 ноември, бяха освободени 58 заложници - израелци и чужденци, а в замяна Израел освободи 117 палестински затворници.

 

Ако нищо не се промени, днес трябва да бъдат освободени още 11 израелци и 33 палестинци.

 

Вниманието е насочено към това дали примирието ще бъде удължено преди планирания му край рано сутринта на 28 ноември, съобщи АФП.

 

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви: "Това е моята цел, това е нашата цел - да продължим тази пауза и след утрешния ден, за да можем да продължим да освобождаваме още заложници и да предоставяме повече хуманитарна помощ на нуждаещите се в Газа".

Хамас изрази готовност да удължи примирието, като източник на АФП съобщи, че групировката е заявила пред посредниците, че е готова да го удължи с "два до четири дни".

 

Израел е изправен пред огромен натиск от страна на семействата на заложниците, както и от страна на съюзниците да удължи примирието, за да осигури повече освобождавания.

 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза снощи в телефонен разговор на американския президент Джо Байдън, че Израел ще поднови операцията си в Газа с пълна сила, веднага щом изтече временното примирие с "Хамас", предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Нетаняху обаче е казал още, че би приветствал удължаване на примирието, ако това облекчи освобождаването допълнително на по 10 заложници на ден, както беше договорено с постигнатото с посредничеството на Катар споразумение с "Хамас".

 

Двамата лидери са се споразумели да "продължат да работят за гарантиране на освобождаването на всички заложници", съобщи Белият дом.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2492 |27.11.2023 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Люлин“ 7 . 0| 2500 |27.11.2023 Минусовите температури, обледяванията и падналите дървета затрудняват работата на дежурните екипи . 0| 2425 |27.11.2023 Очаква се грипна епидемия през януари . 1| 2647 |27.11.2023 Кап I ранг Васил Данов: Отвличането на Galaxy Leader е морски тероризъм с политически цели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads