Реклама / Ads
5| 4110 |24.01.2024 НОВИНИ

Израел и Хамас: Близо до примирие в Газа?

.
Възмоно ли е да бъде постигнато едномесечно примирие в Газа? Израел и Хамас имат принципно съгласие по въпроса, но все още рамката на това примирие среща различията на двете страни в конфликта, посочват източници на "Ройтерс". 
 

Разговорите се водят с посредническите усилия на Катар, САЩ и Египет през последните седмици. Обсъжда се поетапен подход за освобождаване на различни категории израелски заложници - като се започне от цивилни и се стигне до войници - в замяна на прекъсване на военните действия, освобождаване на палестински затворници и помощ за Газа.  


Последният кръг от дипломатически совалки започна на 28 декември и сближи позициите на двете държави за срока на временното примирие. Първоначално Хамас поиска това примирие да продължи три месеца. Източници на "Ройтерс" от египетска страна посочват, че се работи по убеждаването на Хамас да приеме едномесечно примирие, което да бъде последвано от постоянно прекратяване на огъня. Хамас обаче иска гаранции, че втората фаза на сделката ще бъде изпълнена, за да се съгласи с първоначалното примирие, казаха източниците. Те обаче не предоставят подробности за това в какво могат да се състоят тези гаранции.





От Белия дом съобщиха, че американският пратеник за Близкия изток Брет Макгърк е в Кайро за "активни" дискусии за ново споразумение за освобождаването на заложници и хуманитарна пауза в сраженията. 


Миналата седмица премиерът Бенямин Нетаняху публично отхвърли призивите на САЩ за изход от конфликта чрез създаване на палестинска държава. Много анализатори са на мнение, че това е единственият начин за разрешаване на кризата в региона. На пресконференция непокорният Нетаняху обеща да продължи израелската офанзива в анклава "до пълна победа" - унищожаването на Хамас и връщането на станалите заложници. Израелският премиер допусна, че това може да отнеме "още много месеци".

 

ФрогНюз


Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви пред Съвета за сигурност, че "категоричното отхвърляне на решението за съвместно съществуване на две държави от израелското правителство е неприемливо".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4390 |24.01.2024 Дянков: Приемаме еврото най-рано 2027 г. Не покриваме критериите за инфлацията . 4| 4263 |24.01.2024 Тръмп печели първичните избори на републиканците в Ню Хемпшир . 0| 5679 |24.01.2024 Семейството на Гризелда Бланко съди София Вергара и Netflix заради минисериала за колумбийската наркобаронеса . 2| 4291 |24.01.2024 Атанасова подава оставка като депутат, за да влезе в КС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads