Реклама / Ads
19| 4141 |01.02.2022 НОВИНИ

Национален махмурлук: Участваме във война, която няма да се състои. СССР няма да възкръсне

.
Напрежението по оста Москва-Киев-Брюксел-Вашингтон не намалява, но конкретиката все повече се размива. Доскоро беше сигурно, че Русия трупа войски на границата с Украйна, за да осъществи военна интервенция. Днес Москва вече твърди, че нямала никакво намерение за операция от този род.
 

Според Кремъл много по-вероятно е Киев да има милитаристични амбиции спрямо самообявили се републики в източната част на страната, в които преобладава рускоезично население. И руските войски били там, за да гарантират мир... Също и да възпрат хищните амбиции на НАТО да се разширява за сметка на руската безопасност. От Алианса смятат, че е точно обратното. По разнопосочност и различни аргументи анализите по темата конкурират тези, свързани с ковид епидемията по света. Десетки гледни точки, но напрежението не намалява. Само дето народът се раздели и се започна замеряне кой с каквото намери.

 

Война между Русия и Украйна няма да се получи. Най-вече защото и двете страни нямат никакви ползи от военен конфликт. Единствения аргумент, който все още не е разсеян, е имперската амбиция на президента Путин да покаже сила на Запада и Русия най-сетне да бъде призната за велика сила, каквато е бил Съветският съюз. Путин настоява НАТО да се върне към границите от 1997 г., но всъщност тайната му надежда е, по някакъв начин да се възроди съобщество от държави, което да напомня СССР. Съдружие с доминация на Кремъл.

 

Заблуда е, че българите живо се интересуват от дрънкането на оръжие между Русия и останалите. Темата се поддържа най-вече от проруските тролове, които трябва да наложат мнението, че руските войски ще прегазят Украйна за 48 часа. И че нашата освободителка трябва да бъде подкрепяна от нас във всичко, дори когато съгреши дори… Кресливи са, но не им се получава. Последното изследване на световната асоциация "Галъп интернешънъл" показва, че 49% от българите смятат, че Европейският съюз (ЕС) е суперсилата, чиито политики са най-стабилизиращи за света. 22% са вярващите в обратното, а 29% се колебаят.

За българите е най-трудно да формират ясна позиция по отношение на Руската федерация. Най-много – 37%, не могат да преценят каква точно е Русия – вредна или полезна. Все пак 33 на сто смятат, че руската политика е дестабилизираща. 30% смятат обратното. Тенденцията през последните години е нарастване на критично отношение към управлението в Москва. С цели 17% нарастват критиките.

 

Българите се интересуват най-много от това как живеят.

В България има три основни начина, по които можете да харчите пари си. Първо, управлението да позволи на гражданите да харчат пари в страната. Това означава добра икономика и принадлежност към в свободния свят.

Второ, можете да харчите пари вътре в страната, но при тотална корупция получаваме модел от Латинска Америка или Африка.

Моделът „Борисов“: обвързване на властта с кръгове със съмнителни интереси, кражби на десетки милиарди, корупция и неработеща правораздавателна система, особено в частта прокуратура.Това е трагедията на българското общество. Пасивността се простира до примирение с фрази от сорта: Аз и ГЕРБ сме работили за само гражданите и държавата. И ни пускат видео от Севда тв от обиколките на Борисов. Едни псуват на майка, други се просълзяват. Трети просто се изолират от тази гадост. Това ни държи на последното място в Европа по всички жизнени стандарти. Вече и в Северна Македония покупателната способност на населението е по-висока от нашата.

 

Казусът с чекмеджето на Борисов и мистериозната Мата Хари, която засне пачките и златните кюлчета в цивилизованите страни не би бил възможен. Дори само намек за нещо подобно вече щеше да е обект на съкрушителна сатира, протести, филми, книги и разбира се – разследвания, обвинения и съд.

 

Вместо това свикнахме и с този скандал. Както сме свикнали с изхвърлянето на боклук от прозорците и разбитите пътища.

 

На този фон страховитите сценарии за някакво българско участие във война срещу Русия, както и разположението на войски на НАТО у нас, не стряска нашенци.

Те знаят, че това е пропаганда. Както и че големите се карат, но винаги в един момент се разбират. Отнасяме го ние – като онези картагенци, които са се оказали между сблъсъка Сципион Африкански - Ханибал…

 

Накратко: няма да има война. Искрите и пушекът са повече блъф. Владимир Путин няма да започне истинска война, защото знае, че може да я загуби. Русия вече се бе хвалила със спечелени войни в Афганистан и Чечня, но всички знаят, че и двете са загубени. Затова ще се задоволи с хибридния вариант през медиите, който не може да бъде загубен. Каквото и да се случи, Кремъл ще се обяви за победител. Спомнете си сюрреалистичния случай, когато в Северна Корея властта обяви, че футболният отбор на страната е спечелил световната купа, без националите им въобще не бяха участвали. Ние победихме! – хвали се властта в Пхенян… И народът си трае, макар да знае, че не е имало финал с Бразилия.

 

Нещо подобно се получава с Борисов: хвали се непрекъснато с грандиозните си успехи, но сме най-бедни в ЕС и най-корумпирани. Но и ние като севернокорейците си траем. Лекуваме се с „айде наздраве“, - и проблемът се трансформира в махмурлук. Национален махмурлук.

 

Емил Азар

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4109 |13.01.2022 Бимбалов: Явно генерално сме се плъзнали до ръба, щом PR-ите у нас изпадат в истерия в национален ефир . 10| 3035 |11.01.2022 Политолог за РСМ: Българската позиция се втвърдява, не отговаря на нашия национален интерес. . 13| 2912 |11.01.2022 Нинова: Решението на КСНС е достойна защита на българския национален интерес . 2| 2873 |16.12.2021 Антъни Иванов на финал на Световното в Абу Даби с шесто време и национален рекорд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads