Реклама / Ads

 

1| 2724 |02.08.2021 НОВИНИ

Националната детска болница трябва да е в района на Медицинска академия

.
Национална детска болница може да има до 5 години, ако се започне от нулата. Въпросът обаче е къде да бъде изградено лечебното заведение. Според служебният министър на регионалното развитие и благоустройството най-подходящ е районът на Медицинска академия.

Това стана ясно от днешната дискусия, посветена на темата за бъдещето на националната педиатрия. На срещата присъстваха европейски и световни експерти, които споделиха своя опит. 

 

Незавършеният строеж в двора на Александровска болница е единственото, което напомня за намеренията за изграждането на подобно лечебно заведение. Казусът обаче остава нерешен 30 г. и периодично получава нови тласъци. Настояванията на голяма част от заинтересованите страни са за изцяло нов строеж. Причината - според експерти сградата е негодна и не би могла да обезпечи нуждите на съвременна детска болница. 

 

Сградата на практика не съществува. От 2011 г. с промяна в градоустройствения план е било предвидено сградата в двора на Александровска болница да бъде премахната. В новия план тя не фигурира. 

 

“Аз си предложих най-любезно услугите на "ГлавБолгарстрой", тъй като две години не са напреднали по детската болница, от 2019 до 2021, да им издам виза за чисто нова сграда, 20 метра висока, на същото място са 2 дена им обещах като министър", заяви от своя страна министър Виолета Комитова.

 

От фирмата, избрана за изпълнител на проекта, обаче са отказали и са настояли старата сграда да бъде запазена.

 

Според нея мотивът за отказа бил, че обществената поръчка е за реконструкция на стара сграда и ако бъде издадена нова виза, тя ще бъде провалена.

 

Пред bTV арх. Петкана Бакалова заяви, че с обществената поръчка каруцата на практика е била сложена пред коня. Причината - липсва задание. Не е направен и подробен анализ за нуждите на детското здравеопазване у нас. Казано с други думи - не е ясно какво точно трябва да бъде построено. 

 

Следва оттук нататък целият път да бъде извървян наново и то по правилния начин - чрез подробен анализ на нуждите, чрез изготвяне на едно много подробно задание, в което са описани всички стъпки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2429 |02.08.2021 Започна обществена дискусия за бъдещето на Националната детска болница . 14| 2694 |27.07.2021 Слави влезе в болница за контролен преглед . 3| 2549 |26.07.2021 МЗ разпореди да се прекрати договора с „Главболгарстрой“ за детската болница . 3| 3087 |23.07.2021 13-годишно момче - в тежко състояние след побой на детска площадка в Пазарджик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ