Реклама / Ads
1| 3597 |02.11.2022 НОВИНИ

М. Неделчев: „Българското общество не се е консолидирало около позицията за противопоставянето на тази отвратителна война

.
Михаил Неделчев Източник: БГНЕС
Проф. Михаил Неделчев е носител на голямата награда на Портал Култура. Тя се връчва заради „безспорния му принос към българското литературознание.” Специална награда получи политикът Мартин Димитров за своя принос към гражданското общество и заради „законовата защита на социално уязвимите и подкрепата на дарителството в българското общество“.
 

На Деня на народните будители Портал Култура връчи своите награди за литература и хуманитаристика за 2022г. Литературният критик и изследовател проф. Михаил Неделчев е носител на Голямата награда на Портал Култура.

 

Днес в интервю по БНТ Неделчев каза, че българското общество не се е "консолидирало около позицията, че ние трябва като европейци, да се противопоставим на тази отвратителна война.“

 

Захари Карабашлиев получи първа награда в категория "Проза" за романа „Опашката“, заради „неподражаемото му майсторство да превърне болките от съвременността в художествено преживяване“. Вторатата награда в същата категория отиде при Антония Апостолова.

 

В категория „Хуманитаристика“ първа награди получи книгата на Георги Борисов „Откаченият вагон“ („Фабер“, 2021) заради неговата „немерена реч“, която разширява хоризонтите на българската словесност". Втората награда спечели книгата на Вили Лилков „Доблест и наказание. Народният съд и ДС срещу спасителите на българските евреи“ („Сиела“, 2021) заради „документалния му прочит на „бели страници“ от българската история“.

 

Голямата специална награда на Портал Култура получи проф. Михаил Неделчев заради „безспорния му принос към българското литературознание и безкомпромисното отстояване на истината в трудни времена“.

 

Специалната награда бе присъдена на преводачката доц. Анна Николова заради „забележителното ѝ преводаческо дело от латински език и пресътворяването на „Изповеди“ на св. Аврелий Августин“.

 

Специалната награда на фондация „Комунитас“получи политикът Мартин Димитров. Той е отличен за своя принос към гражданското общество и заради „законовата защита на социално уязвимите и подкрепата на дарителството в българското общество“.

 

Годишните награди на Портал Култура са учредени през 2014г. от Фондация „Комунитас“. Те са разделени в три категории: проза (сборник с разкази, повест, роман), хуманитаристика, както и специални награди за цялостно творчество или изключителен принос в областта на прозата, поезията, драматургията и хуманитаристиката.

 

Отличените творби тази година са определени от жури в състав: проф. Калин Янакиев, Теодора Димова, Деян Енев, проф. Божидар Кунчев, Тони Николов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7101 |21.10.2022 Илиян Василев: Статуквото има няколко печеливши сценария. Време е за намеса на гражданското общество . 0| 2769 |20.10.2022 Проф. Иво Петров: Гражданското общество трябва да поставя правилата и дневния ред . 6| 3654 |17.10.2022 Петър Стоянов: Няма общество и интелигенция в Европа, които да не са категорично против Путин . 0| 2990 |16.10.2022 Мая Манолова: Партиите имитират преговори, заблуждават, това е непочтенно към обществото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads