Реклама / Ads
2| 3630 |17.12.2023 НОВИНИ

И в неделя продължава реформата на Конституцията

.
Министърът на правосъдието Атанас Славов Източник: БГНЕС
Комисията по конституционни въпроси ще продължи своето заседание днес от 10:00 часа в зала 1 на Народното събрание. Депутатите се очаква да гласуват текстовете, свързани с служебния кабинет, които вчера бяха отложени. 
 

Вчера комисията по конституционни въпроси започна разглеждането и гласуването на промените в основния закон на второ четене.

 

Министърът на правосъдието Атанас Славов коментира, че предложената редакция за служебния кабинет трябва да бъде защитена в пленарната зала, но председателят на Върховния касационен съд да не е включен в кръга лица, от които президентът може да избира служебен министър-председател. По думите му това би създало риск за независимостта на съдебната власт, предаде БТА.

 

Преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова коментира, че от кръга лица следва да бъдат изключени и председателят и заместник-председателят на Сметната палата заради одитите, които извършва институцията, включително на служебните кабинети. 

 

Депутатите приеха вчера текстовете, свързани с двойното гражданство за народните представители и министрите. Министър Славов коментира, че решението за двойното гражданство е суверенно решение на българския парламент. 

 

Депутатите се отказаха от идеята датата на националния празник на България да бъде променена от 3 март на 24 май и приеха основните разпоредби, свързани с мандатността на главния прокурор, Висшия съдебен съвет и начина, по който се попълват квотите.

 

Председателят на Върховния касационен съд и председателят на Върховния административен съд се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Указът на президента се издава в седемдневен срок. В случай на неиздаване на указа в срок, решението на Висшия съдебен съвет се обнародва. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение. 

 

Главният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на Висшия прокурорски съвет за срок от пет години без право на повторно избиране. Това решиха депутатите от Комисията по конституционни въпроси с гласуваните на второ четене изменения в основния закон. 

Кандидатури за главен прокурор могат да издигат трима от членовете на Висшия прокурорски съвет, както и министърът на правосъдието. Указът на президента се издава в седемдневен срок. В случай на неиздаване на указа в срок, предложеният кандидат се счита за избран, решението на Висшия прокурорски съвет се обнародва. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение, гласят разпоредбите. 

 

Според други от приетите разпоредби Висшият съдебен съвет се състои от 15 членове и включва председателя на Върховния касационен съд и председателя на Върховния административен съд, които са негови членове по право, осем членове, избирани пряко от съдиите от всички съдилища, и петима членове, избирани от Народното събрание. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3704 |17.12.2023 Извънредно неделно заседание. Асен Василев: "Ще приемем бюджета преди Коледа!" . 1| 3661 |17.12.2023 Времето в следващите дни ще напомня за ранната пролет . 3| 4436 |16.12.2023 Васил Терзиев: Столичният общински съвет трябва да заработи спешно от понеделник . 4| 4249 |16.12.2023 Украйна е свалила 30 дрона, изстреляни от Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads