Реклама / Ads
1| 3098 |14.12.2022 НОВИНИ

Недопустима жестокост! Бракониери убиха лешояд от застрашен вид

.
Черен лешояд. Снимка: БДЗП
Убитата птица е от застрашения вид ”Черен лешояд”. Тя е станала жертва на бракониери край Харманли, съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Екземплярът е бил от програмата за възстановяване на вида в Източните Родопи, изпълнявана от БДЗП, Фондация ”По-диви Родопи” и испанската организация GREFA. Освен изключителна жестокост, това убийство е удар по българската и световна популация на вида, който е защитен.
 

Женският лешояд е кръстен Андалусия Той беше освободен през м. ноември заедно с 13 други черни лешояди след шестмесечна адаптация в специално изградена волиера между Маджарово и Ивайловград.

 

Той се е установил в район южно от Харманли. Една нощ предавателят му е започнал да излъчва неясен сигнал. Полевият екип на БДЗП посетил мястото, като при огледа на района са открити пера със следи от кръв и други улики, които свидетелстват за извършено престъпление, както и следи от автомобил.

 

Предположенията са, че птицата е била застреляна докато нощува на мястото. Бракониерите ловуват с фарове или незаконни термални прицели, поясниха природозащитниците.

 

Те са подали сигнал в Районното управление на полицията в Харманли и разследващи полицаи са посетили мястото на инцидента.

 

Последният случай с убито пернато от световно застрашен вид бе в района на Джебел в средата на м. септември 2022г. Тогава специално обученото куче Барс откри в околността на града мъртъв от огнестрелна рана египетският лешояд, който се казва Бояна. Освен при бракониерския лов, защитените видове птици в Източните Родопи нерядко стават и жертва на умишлено отравяне.

 

Остава отворен въпросът, освен за да спечелят определени доходи, дали тези бракониери се гордеят с постъпката си? Чувстват ли се велики, значими, могъщи? Освен, че са срам и позор за човечеството, те насасят и необратими щети на беззащитни животни. Другите индивиди, които също умъртвяват животни, като ги творвят по нищо не се различават от горните убийци. Тяхното дело също е подло, арогантно и недопустимо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3049 |12.12.2022 Жестокост! Убиха кучето на възрастен мъж и му отнеха 60 лв. . 4| 2735 |25.09.2022 Кулеба: Недопустима е ядрената заплаха на Кремъл . 0| 10268 |09.09.2022 Радев и хората на „Лукойл“ – една недопустима среща . 0| 3103 |06.09.2022 Бракониери заплашиха горски служители с резачка, опитаха да запалят колата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads