Реклама / Ads
9| 13828 |14.02.2024 НОВИНИ

Съдия Нели Куцкова: Важно е да се раздрусат клоните, за да изпаднат още гнили ябълки

.
Важно е да се раздрусат клоните, да изпадне някоя друга гнила ябълка. Но се съмнявам.
 

Това заяви пред Нова телевизия съдия Нели Куцкова след вчерашното изслушване на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и съдия Владислава Цариградска пред Висшия съдебен съвет по повод убийството на Мартин Божанов - Нотариуса и съмненията, че той е участвал в схема за натиск върху магистрати.

 

Надявам се повече колеги да са склонни да говорят, покрай всичко това, което се случва. Тези, за които се разбра, не са единствените, посочи още Куцкова.

“Знам за много случаи на упражняван натиск, но те (магистратите) не се оплакват”, заяви тя.

 

150 магистрати са били подслушвани и следени за 4 години, заяви по време на изслушването съдия Атанаска Дишева, която цитира данните, предоставени от съдия Владислава Цариградска от докладите на бюрото за контрол на специалните разузнавателни служби. Дишева посочи, че няма данни за образуване на досъдебни производства, въпреки че има изготвени веществени доказателствени средства.

 

На въпрос голям ли е броят на тези СРС-та за този период и има ли съмнения за конкретна цел, която е била преследвана, Куцкова заяви:

 

“За този период това не са толкова много СРС-та. И хората, които работят в съдебната система, подлежат на контрол. Цифрата не ме притеснява, но от тези 150 дадени разрешения са излезли само три случая, по които са събрани доказателства. Пита се - имало ли е основание тези хора да бъдат следени и къде се пази тази информация”, коментира Куцкова.





Нели Куцкова коментира още и дали парламентарна комисия може да накара Борислав Сарафов да сподели информация, с която разполага. Вчера и.ф. главен прокурор заяви, че не знае детайли по конкретни производства, а освен това се позова на следствената тайна и отказа да отговаря на конкретни въпроси. Юристи вече коментираха, че е проблем прокуратурата да разследва сама себе си.

 

"Чисто юридически на прокуратурата не могат да й бъдат отнети разследващите функции. Но не пречи една парламентарна комисия да привлече хора от занаята, да се провери дело по дело къде има нещо съмнително, винаги може да се стигне до връзки. Дори да не се стигне до върховете на тази мафия, могат да се скъсат връзки. Сарафов би говорил по същия начин пред Народното събрание. От една страна наистина не може да се изисква от един главен прокурор да знае всичко, от друга - има следствена тайна. Лесно е обаче човек да прикрие зад тези законови положения нещо, което знае", посочи Куцкова.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2508 |14.02.2024 Продължават протестите на част от земеделците . 0| 2550 |14.02.2024 Везенков - аут от терена поне месец заради контузия . 0| 2639 |14.02.2024 Президентското вето влиза в правната комисия в НС . 1| 2733 |14.02.2024 Депутатите разглеждат промени в Закона за лекарствата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads