Реклама / Ads
17| 7005 |13.02.2024 НОВИНИ

Патрон в пощата и кръст от клони: Двама прокурори са получили заплахи за живота си. Изслушват Борислав Сарафов във ВСС

.
Започна изслушването на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов заради убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. Преди седмица колегията реши да покани Сарафов и разследващия журналист от Антикорупционния фонд Николай Стайков, който освети Божанов през 2021 г. Активността на съвета сега е провокирано от информацията, че Божанов е въртял частен клуб SS, където са се събирали "съдебни съмишленици".
 

Изслушана ще бъде и съдия Владислава Цариградска.

 

Заседанието се провежда в намален състав. Четирима от Съдийската колегия към ВСС отсъстват заради отпуск.

 

Двама прокурори от Софийската градска прокуратура са получили заплахи за живота си в неделя. Единият е бил на разходка със семейството си и връщайки се към дома си, видял, че пощенската му кутия е отворена, а вътре имало патрон. Вторият прокурор е намерил пред дома си кръст от клони, стана ясно от изслушването на Сарафов. 





Докладите ще бъдат изпратени на правосъдния министър с молба да бъде назначена охрана на двамата прокурори, а Атанас Славов, който също присъства на заседанието, пе ангажимент от своя страна да бъдат предприети мерки.

 

Той каза, че към настоящия момент не разполагал с конкретна, проверена и достоверна информация за обвързаност на магистрати с Мартин Божанов-Нотариуса, нито за това дали магистрати са членували в частния му SS клуб, за който се говори, че се е превърнал в плацдарм за търговия с влияние. В клуба са влизали висши магистрати с карти за достъп.

 

150 магистрати са били подслушвани и следени за 4 години, заяви по време на изслушването съдия Атанаска Дишева, която цитира данните, предоставени от съдия Владислава Цариградска от докладите на бюрото за контрол на специалните разузнавателни служби.

 

Дишева посочи, че няма данни за образуване на досъдебни производства, въпреки че има изготвени веществени доказателствени средства. 

Тя поиска да разбере дали Сарафов има намерение да извърши проверка, но и.ф. главен прокурор първоначално отклони въпроса, заявавайки, че не е подготвен. Сарафов заяви, че в момента не разполага с такива данни, тъй като не е знаел, че ще бъде питан по този въпрос, но публично призова колегите си от СГП да вземат за отправна точка разследването на АКФ. 

 

"Аз съм убеден, че колегите от Софийската градска прокуратура са гледали внимателно разследването на АКФ "Списък за бърз контрол" и ще вземат предвид всички обстоятелства, изложени в това разследване. Ако не са го направили все още, използвам случая да ги призова публично да го направят и да вземат като отправна точка данните от разследването", посочи Сарафов.





Сарафов не знаел нищо за частния клуб на Мартин Божанов - Нотариуса, нито пък кои магистрати са членували в него. И.ф. главен прокурор заяви, че е “опасно” да се тиражират имена на конкретни магистрати и да се очернят невинни хора или да в такива списъци да се вкарват имена с цел очерняне.

 

Членовете на съдийската колегия попитаха защо прокуратурата е задействала проверките в клуб “SS”, значително по-късно след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. Това се случи едва след няколко дни.

 

"Ритъмът на разследването и действията, които следва да бъдат извършени, са единствено от компетентността на разследващите по делото. Действията по разследване не следва да бъдат оповестявани пред настоящия форум и дори и да знаех, нямаше да Ви кажа", отговори Сарафов.

 

Има наблюдаващи прокурори, не знам детайли по конкретни разследвания, Конституцията не ми позволява, нямате правомощия да задавате такива въпроси. Общо взето с тези думи приключи изслушването на Сарафов пред ВСС. И.ф. главен прокурор използва тертипа на предшественика си на поста Иван Гешев и отказа да отговори на няколко въпроса на Съдийската колегия на ВСС дали например обвинението ще вземе предвид думите на ген. Атанас Атанасов, че разполага със списък на магистратите, членували в клуба на Божанов. Без отговори останаха и въпросите около разследването за ОПГ, свързано с Божанов, по което той е трябвало да бъде обвинен, преди да бъде убит.

 

Съдебната система и прокуратурата имат втори шанс, заяви пред ВСС журналистът от АКФ Николай Стайков. Повод за коментара му е стигналото до никъде разследване по скандала "Осемте джуджета".

 

"Разследването по този казус (за Мартин Божанов - Нотариуса, бел. ред.) започва след “Осемте джуджета” със среща между Николай Стайков, Ивайла Бакалова и няколко наказателни адвоката, притеснени около задържането на Веселин Денков. Видимо от разпитите и протоколите се търсеше политически мотив и връзка с организирането на протестите през 20202 г. Веднага се появи информация, че започват да изникват посредници, да се отправят предложения за посредничество за решаване на определени проблеми в съдебната система - за промяна на мярката на Денков за неотклонение", разказа Стайков.

 

Стайков определи Божанов и адв. Емил Писков, станали герои в разследването на АКХ като “изключителни професионалисти” в този бизнес.

 

Всъщност с разследването си АКФ са се надявали да предизвикат реакцията на институциите още през 2021 г. Стайков и колегите му още тогава стигат до информацията за имотните измами, изчезнало дело от адвокатска стая, сменено ЕГН. По думите му, проверката в ГДБОП е започнала със среща с тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който е проявил много голям интерес към случая.





ФрогНюз припомня, че Рашков беше депутатът, гласувал против създаването на комисията в Народното събрание, която трябва да се занимае с фактите и обстоятелствата около Мартин Божанов - Нотариуса и клуба “SS”. Тогава Рашков каза, че не виждал с какво би допринесло осветяването на посетителите на този клуб. 

 

"Много от свидетелите, които не искаха да говорят пред нас, са дали информация. Поискаха ни записите и ако имаме някаква допълнителна информация - каквото имахме, сме го дали. След убийството на Божанов в Горна Баня излязоха доста неща за него. Някои от информациите, които бяха стигнали до нас, но не можахме да проверим по някаква причина, се оказаха верни - за смененото ЕГН, за огромния брой преписки, които са потънали по някакъв начин, за това, че има близки отношения с адвокати, магистрати и прокурори, с които действат заедно, както и за близките контакти с висши полицаи", разказа Стайков.

Той обясни, че му е станала любопитна информацията, че иззетите телефони на Божанов след огледа са били два. "Знам от близки хора, които са имали комуникация с Божанов, че той е имал най-малко 4-5 телефона. Аз имам 3, а защо полицията има само два, не ми е ясно", каза Стайков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2416 |13.02.2024 Големи печалби от джакпота Bell Link и обединената мистерия в зала WINBET Надежда . 7| 2562 |13.02.2024 Киев: Русия купуват терминали Starlink в арабските страни . 1| 2425 |13.02.2024 Мадарски конник, Св. Иван Рилски и Паисий Хилендарски - Одобриха българския дизайн на еврото /снимки/ . 7| 22116 |13.02.2024 “Осемте джуджета”, Мартин Нотариуса: Разследванията потъват в институциите. От АКФ не са оптимисти 

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads