Реклама / Ads
0| 4966 |14.07.2015 НОВИНИ

Неофит се срещна с US посланичката преди да си иде

.
Патриарх Неофит
Патриарх Неофит прие днес на среща посланика на САЩ у нас Марси Рийс по повод на завършването на мандата й у нас в края на юли. Това съобщиха от Светия синод на БПЦ.
 

 "Високо ценя престоя си в България и всеки досег с Ваше Светейшество. Срещите с Вас и с клириците на БПЦ са били винаги сърдечни и обогатяващи ме и ще оставят неизличим спомен в мен", е заявила посланик Рийс. "Ще се радваме да Ви виждаме и занапред и да пазим добрите си отношения", е заявил в отговор българският патриарх.

 

Той е допълнил, че много българи живеят и се трудят в Америка и е благодарил на американците и на тяхната държава за подкрепата и всичко, което правят, за да се чувстват те добре приети в САЩ. Като е посочила, че религията е етичен компас за хората и че религиозните свободи са сред най-важните човешки свободи, посланик Рийс е изразила задоволството си от мирното съжителство, на което е станала свидетел в България, между хора с различна религия.

 

Тя е подчертала, че несъмнено решаваща роля за това има БПЦ, като неразривно свързана с историята и настоящето на българския народ. "Стараем се да следваме повелите на Христа да живеем в мир с всички човеци и да обичаме ближните като себе си, и тези евангелски истини, дълбоко вкоренени в душите на българите са основата на нашата пословична толерантност и мирно съжителство с всички", е заявил патриархът.

 

Според посланик Рийс "заслугата на БПЦ и България за спасяването на българските евреи трябва да бъде широко популяризирана в САЩ и навсякъде по света, защото е изключително достоен пример на мъжество и човечност, на който трябва да се стремим да подражаваме".

 

Възхищавам се от хуманността и куража на българите. Това е страница от историята ви, с която трябва да се гордеете, е заявила Марси Рийс. Тя е изразила и възхищението си от впечатляващото историческо и културно богатство на България и е казала, че възнамерява да направи необходимото за популяризирането на България в Америка и за увеличаване на туристите от САЩ. В края на срещата патриарх Неофит е благопожелал на Марси Рийс да осъществи добрите си намерения и да сбъдне съкровените си желания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4862 |24.06.2015 С плакати "Кой?" посрещнаха Цацаров на форум за съдебната реформа . 3| 4572 |04.06.2015 Неофит и Калфин на раздумка по социални въпроси . 5| 4271 |18.05.2015 Лиляна Павлова се срещна с колегата си в Катар . 65| 5947 |02.05.2015 Плевнелиев смирено се опълчи на патриарх Неофит и Царя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads