Реклама / Ads
3| 4579 |04.06.2015 НОВИНИ

Неофит и Калфин на раздумка по социални въпроси

.
Патриарх Неофит
Среща между министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин и архиереите от Светия Синод на БПЦ начело с Българския патриарх Неофит се състоя днес в Синодната палата. Това съобщиха от Св. Синод на БПЦ .
 

Целта на официалната среща бе актуализация на споразумението за сътрудничество в социалната област от 22.07.2011 г. сключено между Социалното министерство и БПЦ и активизиране работата по изпълнението му, както и набелязване на конкретни области на сътрудничество и европейските програми по които БПЦ и нейните поделения могат да бъдат бенефициенти в партньорство с министерството и Общините.

 

„Много са социалните теми, по които държавата може да си сътрудничи с Българската православна църква. Подобно сътрудничество има, както основание, така и традиции, така че аз напълно подкрепям и ще насърча извеждането му от полето на пожеланията и намеренията и привеждането му в действие. Видях и от Негово Светейшество, и от страна на Архиереите, желание за задълбочаване на подобно сътрудничество. Предстои да направим обобщение на всички възможности в социалната сфера, в които можем да си партнираме и след това да започнем да работим по тях“, коментира веднага след срещата с Патриарх Неофит и синодалните архиереи министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

 

В отговор на интереса от страна на Патриарх Неофит и високопреосвещените митрополити, по време на визитата в Синодната палата, министърът представи подробно възможностите, които Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Програмата по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се хора предоставят, като акцентира върху плановете, свързани с разкриване на целогодишни трапезарии за най-бедните и върху предстоящите програми за интегрирано социално-здравно подпомагане на най-нуждаещите се – възрастни хора, лица с увреждания и семейства на деца с увреждания. „Има по какви теми да работим и съм убеден, че подобно партньорство между държавата и Църквата в социалната сфера не само, че има смисъл, но и би довело до добри резултати“, категоричен е министър Калфин.

 

Визитата на министър Калфин е част от договорените между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и премиера Бойко Борисов срещи на представители на БПЦ и ресорните министри от кабинета на Борисов с цел още по-добро сътрудничество между БПЦ и изпълнителната власт.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4545 |04.06.2015 Първанов: Калфин e топминистър; и Павлова става . 4| 5440 |02.06.2015 Калфин: Конфликтът в Гърмен – заради бедността на българина . 15| 5454 |28.05.2015 Вицепремиерът Калфин: Кръст на комисията по досиетата . 5| 4370 |27.05.2015 Плевнелиев хвали Калфин пред зрелостници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads