Реклама / Ads
4| 5132 |02.06.2015 НОВИНИ

Калфин: Конфликтът в Гърмен – заради бедността на българина

.
Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин Източник: Булфото
Конфликтът в Гърмен е етнически, но корените му са в бедността - и на роми, и на протестиращи, на бедността в България.
Това заявява вицепремиерът Ивайло Калфин в профила си във Фейсбук. Затова и решенията не следва да бъдат етнически, нито пък легалистки, смята Калфин. По думите му само по себе си спазването на закона от всички няма да намали бедността и да мотивира безработните от махалата.

"Какво можем да очакваме от хора, които са притиснати до стената и оставени без изход? Те няма да се вслушат колко важно е децата им да се изучат и да се запишат в Бюрото по труда. Те трябва да се нахранят днес. Няма да чуят и иначе уместните призиви да не раждат деца, ако не могат да им осигурят нормални условия", пише Калфин.

Според вицепремиера действия като събарянето на незаконните къщи също няма да свършат работа, защото ще напълнят гората над Гърмен с отритнати, преследвани и гладни бездомници, които заради своето физическо оцеляване, ще бъдат заплаха на всички жители от общината. Няма да се получи и възпитателният ефект, защото тези, на които някои искат да дадат урок, въобще не гледат телевизия и не четат медии, допълва Калфин.

Според него това, което трябва да се направи, е държавата и обществото да се събудят и да започнат обща, тежка и безкомпромисна битка с бедността. "Бедността засяга не само безработните, но и работещите. Не само ромите, но и всички етнически групи. Бедността може да се пребори не само от правителството, а от цялото общество и съвсем не с помощи, а с намаляване на неравенствата и ускоряване на икономиката", посочва Калфин.

Зная, че тезата ми няма да се хареса на много, пише Калфин и допълва, че либералният възглед да се даде на всеки възможност да учи и да се самоусъвършенства очевидно не работи. Както няма да проработят и наказанията. Както не работи и отнемането на детските добавки и т. н. Да, логично е - всички живеем в едно общество и всички трябва да спазваме еднакви правила. Само че в обществото има толкова маргинализирани хора, че до тях тези иначе разумни думи просто не достигат. Както има и много други, които се борят с живота, които отглеждат децата си и които не смеят да си изгубят работата, въпреки че тя не им носи удовлетворение и достатъчни доходи, отбелязва вицепремиерът.

По думите му маргинализацията става основно и трайно състояние на обществото. Всеки чувства, че заслужава нещо много по-добро, че не заема правилното си място в обществото, допълва министърът. Калфин посочва, че "чувството за несправедливост се свързва не само с ромите, които не спазват правила, но и с показния лукс на съмнителни бизнесмени и политици. Народът се изнервя от несправедливости и неравенства, но налита на тези, които са му по-лесни - на по-слабите. Засега".

Вицепремиерът допълва, че очаква негативни коментари. "Много ще питат защо не "поправям" нещата, като съм министър. Защото бедността е обществен проблем. И не се решава със социални помощи. Аз правя всичко възможно да се увеличават минималните доходи и безработните да си намират работа. Това обаче не стига", заявява Калфин.

Според него трябват справедливи данъци, работеща икономика, ефикасна администрация. Той посочва, че всичко това трябва да си го поиска и да го отстои обществото. На избори и между избори. Трябва да разберем, че държавата не е враг, когото трябва да ругаем и да лъжем, а наш инструмент, смята Калфин.

"Гетото в Гърмен се намира на адрес: кв. "Кремиковци", ул. "Извън регулацията". Номера, разбира се, няма. В квартала според кметицата живеят 769 души. От тях около 140 получават помощи за бедни. През 2014 месечни помощи за деца са получавали 173 души. От началото на 2015 има 93 нови молби. 45 майки са получили през 2014 еднократна помощ за раждане, а за тази година досега са 14. Децата, които посещават училище, са 146. Социалните служби са поставили под особено наблюдение 14 деца заради липса на адекватна грижа. От тях пет са изведени от семействата си - четири са настанени в институция и едно - в приемно семейство. Тези без адресна регистрация не могат да получават социални помощи.

През лятото жителите на квартала се изхранват с бране на билки и гъби. Тази картинка едва ли е по-различна от много ромски, а и не само ромски махали", отбелязва вицепремиерът.

Според него противопоставянето е пагубно. Ние трябва да се спрем навреме и да разберем, че проблемите, които бедността създава, не са само на бедните. Иначе всички ще се заселим на ул. "Извън регулацията", заявява Калфин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 15| 5560 |02.06.2015 От Гърмен за Фрог: Ние сме умалена снимка на България (СНИМКИ) . 7| 6419 |02.06.2015 Цинично е държавата да прави компромиси в Гърмен . 26| 8557 |02.06.2015 Хиляди рокери, фенове и граждани на обсада в Гърмен? . 16| 4319 |01.06.2015 Българите вдигнаха катун на площада в Гърмен
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads