Реклама / Ads
15| 5882 |02.06.2015 НОВИНИ

От Гърмен за Фрог: Ние сме умалена снимка на България (СНИМКИ)

.
Източник: Фрогнюз
Хората от цялата община се събират в Гърмен; стичат се от всички населени места, лицата са мирни и спокойни, ние това искахме. Сега се надяваме институциите да ни чуят, заяви за Фрогнюз Иван Кременлиев, председател на инициативния комитет на протестиращите. Той добави, че в момента не вижда политически лица сред хората, които са се събрали.
 
Ето какво разказа за Фрогнюз Рахим Арнаудов, който също е сред участниците в протеста: „Положението в Гърмен е умалена снимка на ситуацията в национален мащаб.  Но трябва да подчертая, че колкото вина имат ромите, толкова и всички останали, и ние в това число. Защото сме си затваряли очите за много неща – кой им продава шофьорски книжки, кой им продава дипломи. Може ли хората от селата по цял ден да са на нивите, нивите са пред тях, а те да казват непрекъснато, че няма работа. 90% от тях са без образование, а карат бусове и леки коли.

Огромен проблем е просията. Страхотна просия има по нашите села. Всекидневно аз имам по 5-6 човека на вратата си, които просят. И вече са организирани – преди идваха с каруци, сега един бус ги разтоварва в началото на селото, пуска ги за два часа и след това ги събира. Особено покрай празници хората са милостиви. Поличба е да върнеш просяк. Скоро попаднах на един просяк, който дойде да пие вода, защото сме на режим на водата, а аз имам сонда. Подарих му някакви дрехи и докато разговаряме, му звънна телефона и му казаха: Сбор еди-къде си!

 

Да не говорим какво е, ако имат, недай боже, инвалид! Тотална експлоатация! За това не се говори, защото звучи неудобно, умишлено се избягват, но това са реалностите. И не може да продължаваме да си заравяме главата в пясъка. Абсолютно сигурен съм, че съвсем спокойно може да се установи кой си е купил книжка; знам, че масово се продават. Мой колега, директор беше пратил сигнал в Регионалния инспекторат, че две лица, за които той знае, че са завършили 5 клас, шофират. Вижда ги. А, за да имаш книжка, трябва да си завършил 8 клас. От Инспектората му отговарят – има си полиция, прокуратура, обърнете се към тях. Топката се прехвърля непрестанно.

 

Рефренът за работа е един и същи. А нашите хора къде работят? На полето! Не са тръгнали да просят и да крадат. Полето е пред ромите, стои. Но не го искат. Занимават се с гъби и с железа. Никакви данъци не плащат.

 

При нас кражбите винаги остават неустановени. Моят магазин в рамките на един месец е обиран три пъти. Единият път подадохме жалба, след това – не, защото нищо не произлезе от това. Разправии за нас, обяснения, за да дойде прокурорско заключение за неустановен извършител и прекратяване. Измиване на ръцете! Затова хората не подават. но и затова излизат, защото това положение вече не може да се търпи”, заключи Арнаудов.

 

Припомняме, че днес изтича срокът, който хората от Гърмен дадоха на държавата да се справи с ромската престъпност и незаконните им къщи.

Хора започнаха да се събират в Гърмен още от сутринта

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6696 |02.06.2015 Цинично е държавата да прави компромиси в Гърмен . 26| 8799 |02.06.2015 Хиляди рокери, фенове и граждани на обсада в Гърмен? . 32| 7529 |01.06.2015 А. Славчев за Фрог: Ще строя незаконна барака в Борисовата . 12| 6212 |01.06.2015 В окото на Фрог: Ужилените с франкове щурмуват президентството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads