Реклама / Ads
16| 2846 |07.08.2024 НОВИНИ

"Непобедимата и легендарната" цял ден не успява да изтласка украинските бойци от Курска област

.
Унищожена руска техника
Украински сили от вторник са се установили в пригранични райони на Курска област в Русия, а министерството на отбраната в Москва с последната си сводка потвърди, че усилията да бъдат изтласкани "продължават".
 

Снощи Москва твърдеше, че отрядът е отблъснат.


Алексей Смирнов, изпълняващ длъжността губернатор на областта, казва, че през нощта е имало ракетни атаки и атаки с дронове и че има най-малко 24 ранени при обстрел. Смирнов, обяснявайки, че се открива пункт за кръводаряване за спешно необходимо обновяване на запасите, каза, че украински атакуващ дрон е ударил линейка извън града. Жителите на един от районите в Курска област са призовани никъде да не пътуват, пише руската служба на Би Би Си.

 

Това е едно от най-големите нахлувания в Русия от началото на войната в Украйна, и то след месеци на руска инициатива след провала на контранастъплението на Киев от миналото лято и насред опасения, че изборите в САЩ може да спрат подкрепата на Вашингтон. Вчера Москва се похвали с овладяването на 420 кв. км украинска територия само от 14 юни насам, но към този момент провоенни блогъри вече говореха за неуспеха украинците да бъдат изтласкани от международно признатата руска.


Сраженията продължиха в нощта на вторник срещу сряда. Руското министерство на отбраната казва, че украинците се придвижили на северозапад от граничния град Суджа, на 530 км югозападно от Москва, и твърди, че ограничило напредъка на силите на Киев с "въздушни удари, ракетни сили, артилерийски огън и активни действия", били унищожени десетки бронирани машини, сред тях танкове. Украински канали, включително близкият до силовите структури DeepState, същевременно показват кадри с унищожени руски танкове.

 

Районът внезапно стана средоточие на операции, с които Киев и Москва опитват да максимизират резултатите на бойното поле, докато украинският президент Володимир Зеленски говори за нова мирна среща, този път според някои публикации с желание за участието на Русия.


Сили, описващи себе си като доброволни паравоенни формирования, воюващи на страната на Украйна, проникнаха в части от района на Белгород и Курск тази година. Това усили натиска на руските сили за създаване на "буферна зона" в североизточната част на Украйна и даде тласък на операция, която тогава много медии нарекоха "нов фронт" - в Харковска област.

 

Този път, изглежда, ескалацията е по-сериозна от тази при проникването на диверсионно-разузнавателни групи миналата година, когато Руският доброволчески корпус и легионът "Свобода за Русия" влязоха в три области, една от тях Курска, отбелязва руската служба на Би Би Си.


Сега, на фона на ново удължаване на военното положение и мобилизацията с 90 дни от страна на Зеленски, Украйна опитва да се закрепи на руска територия.

 

Руски военни блогъри съобщават за интензивни битки, като някои предполагат, че Украйна е отворила нов фронт.

 

"Сраженията ще бъдат ожесточени", казва Юрий Подоляка и допуска, че "определено няма да свърши бързо". "Дори ако врагът не успее да пробие (а засега никой няма да даде гаранции), ще има артилерийски атаки и атаки с дронове. И то в големи количества."

 

Украйна е овладяла три села в Курска област (Николаево-Дарино, Дарино и Свердликово), съобщи сутринта близкият до руското военно ведомство канал "Рыбарь" (подобна информация идва и от критичния към институцията "Два майора"). Според информацията му до 400 военнослужещи на Украйна са проникнали, а близо до границата има още до 2000 души.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2179 |07.08.2024 Израелският военен министър Йоав Галант: Свободният свят да се обедини срещу Иран! . 4| 2571 |07.08.2024 Комитет "Село Гара Елин Пелин" с тревожни въпроси за кошмарния инцидент . 0| 2171 |07.08.2024 Семен Новиков надигра грузинеца Лаша Гобадзе и отива на полуфинал в Париж . 1| 2160 |07.08.2024 След близо 3 часа дебати: Парламентът прие на първо четене промени в Закона за предучилищното образование

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads