Реклама / Ads
6| 3784 |01.03.2021 НОВИНИ

Неспазени обещания на ГЕРБ изкарват три града на протест срещу крайморските строежи

.
Източник: БГНЕС
Три града излизат на протест протест против унищожаването на природата по Черноморието заради неспазени от ГЕРБ обещания за забраната за строежи на брега на морето и куп нарушения. Природозащитници се събират в София, Пловдив и Русе.
 

Те припомнят, че още миналото лято управляващите обещаха за приемат законова поправка за пълната забрана на строителство на брега на Черно море, но все още нищо не е направено. Няма и ново обсъждане на заповедта на защитената зона "Камчийски пясъци", която бе оттеглена от екоминистъра заради нарушения на процедурата и допускане на строежи.

 

В София протестът ще се състои от 18:30 ч. Сборният пункт е паметника на Алеко на бул. "Витоша", след което шествието ще премине през Министерски съвет, парламента и ще приключи на Орлов мост.

 

По същото време ще започне демонстрацията и в Пловдив, на площад "Съединение".

 

Малко по-рано – в 17:45 часа, ще се съберат недоволните в Русе, под вития мост на кея край Дунав. Гражданите са приканени да носят детски играчки багери, фадроми, лопатки за пясък, чадъри и плажни принадлежности!

 

В поредна демонстрация протестиращите ще настояват правителството да отмени заменките в района на Камчийски пясъци и да възстанови статута на имотите като публична държавна собственост. От регионалния министър отново се иска отново да превърне в горски и стопански територии тези терени, чието предназначение бе сменено в подготвянето на строежите.

 

Екозащитниците настояват още в кадастъра да се създаде единна и актуална карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие като начин на трайно ползване.

 

Протестите ще настояват още за спиране и премахване на строежите на Алепу и в местността "Поляните" край Синеморец;

 

"Настояваме да бъде изпълнено обещанието на ПП ГЕРБ, което беше дадено в началото на месец юли 2020 г., за вкарване на текстове в ЗУЧК, с които ще бъде наложена пълна забрана на строителството в най-близката зона, прилежаща на черноморския бряг. Настояваме законовата забрана да важи за 1 км ивица по морския бряг, като веднага след обявяването ѝ започнат експертни консултации за създаване на гаранции за опазване на местата с природозащитно значение, попадащи в национални защитени територии, европейски защитени зони и плажове за природосъобразен туризъм. Въпреки статута си на хартия, всяко от тях е под заплаха от урбанизация заради различни “вратички” в законите, както през последните години виждаме на Алепу, Иракли и Синеморец", посочват организаторите Коалиция "За да остане природа в България" и инициативата "Зелени закони".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 12157 |01.03.2021 Волен Сидеров: Подготвя се гигантско фалшифициране на изборите, ГЕРБ обещали 70 000 гласа на ВМРО . 23| 4107 |01.03.2021 Слави Трифонов: ГЕРБ обикалят националните телевизии и правят предизборна кампания с народни пари . 34| 6109 |01.03.2021 БСП с позиция: ГЕРБ арогантно узурпираха кметското място в Мъглиж . 72| 14937 |01.03.2021 ГЕРБ тв пропагандата: по ленински - от дебили за дебили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads