Реклама / Ads
27| 5135 |07.04.2011 НОВИНИ

Неуволненият Кр. Първанов: Имаше неприязън от Трайков към мен и преди

.
Красимир Първанов Източник: Монитор
Трайков не ми отговори; Дянков разреши; от медиите разбрах, че съм уволнен; обявиха ме за национален предател, боклук, както ме нарече дипломат номер 1, защото явно такова е нивото на нашите политици, каза шефът на НЕК, който нямало да иска извинения.
 

Видяхте какво се случи за един ден - обявиха ме за национален предател, боклук, както ме нарече дипломат номер 1, защото явно такова е нивото на нашите политици, обяви по БТВ Красимир Първанов, неуволненият шеф на Националната електрическа компания (НЕК).

С руската страна подписахме два документа, с които си дадохме време, обясни той. Документът е едно нормално споразумение, поредно пето, с което се удължава срокът на официалния договор от 2006 година, каза той. Това са документите по договор за доставка и договор за строителство, но правно не се обвързваме да подпишем договор за строителство. На 2 юни или трябва да имаме съгласувани документи, които после ще подписваме, или си казваме довиждане с руската страна и плащаме неустойки, продължи той.

Ако не се договорим, или не подпишем друг документ за ново удължаване на срока, ще ни се предяви иск, стана ясно от разговора. Всичко като цена на договора било от 2006 година. Досега не сме обявявали окончателна цена, каза той, тепърва тя щяла да се сметне до 1 юни от голяма английска финансова институция. 4,8 млд е несериозно ниска цена, отчете Първанов. Той добави, че проектът като ниво на безопасност бил един от най-добрите в Европа.

Всички пари, които плащаме и ще плащаме, са по основния договор и по разрушаване на старите два реактора, но те не са от времето на мандата на ГЕРБ, поясни Първанов. Не можеш да подпишеш договор и да не знаеш крайната цена, продължи той. В договора от 2006 г. имало клаузи за неустойки.

Няма да искам каквито и да било извинения - нито от Н. Младенов, нито от Тр. Трайков. В този случай отговорността не се пое от министъра, а от мен - за забавяне на арбитража, каза Първанов. Времето напредваше и колегите си тръгваха, а аз не получих отговор от министъра на мейлите, които му пратих. "Изпращам официалния текст, моля за съгласуване", написал той, но отговор от Трайков не получил. Вицепремиерът Дянков обаче разрешил. Трайков не бил изолиран от преговорите, според Първанов.

В хода на преговорите били отстранени 6-7 клаузи и се стигнало до максимално изпилен вариант, който бил по-добър за българската страна. Предполагам, че министър Трайков обаче е преценил, че онова, което аз върша в НЕК, не е изгодно за компанията и страната, каза Първанов. Той призна, че имало неприязън и преди това от страна на Трайков, не знаел защо, но в НЕК не се били събрали да се обичат. На въпрос дали не работят за различни лобита, Първанов отказа коментар. Министрите си комуникирали много добре, прибави той.

Ние вкарахме нов тип съоръжения, които в България не са експлоатирани, добави още Първанов. Каза, че е длъжен да се съобразява с Трайков, защото му е министър, но добави, че никъде в документа няма национално предателство и правна обвързаност.

Не е моя работа да прогнозирам дали министърът ще си отиде, завърши Първанов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 4935 |27.03.2011 Г. Първанов: Нужна е дискусия за развитието на въоръжените ни сили . 67| 5980 |24.03.2011 Първанов: Драмата на похитителя е социален проблем . 19| 5119 |21.03.2011 Първанов: От години делим диктаторите на добри и лоши . 64| 5262 |19.03.2011 Г. Първанов: Международният натиск е закъснял с години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads