Реклама / Ads
13| 2683 |18.03.2024 НОВИНИ

Кирил Петков: Няма молби към ГЕРБ, а държавническо чувство за отговорност

.
Кирил Петков
Прекарах нощта с надежда, че утрото е по-мъдро. Не разбрахме снощи какво се случи. Накрая отстъпихме дори Мария Габриел да е премиер и външен министър - още в първия ден на преговорите. Това заяви пред БТВ съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Защо да не използваме тези седем дни. Конституцията ни ги дава. Никой не се моли. Тук няма молби, а държавническо чувство за отговорност", поясни още съпредседателят на "Продължаваме промяната".
 

Бяхме оптимисти. И снощи в 18 ч. колегите казаха, че са готови да се върнат към първоначалната уговорка - управление 18 месеца, ротация по средата на премиерите и министри се сменят само по взаимно съгласие. Ние се зарадвахме, че те са решили да си спазят думата. Ние приехме желанието на Мария Габриел тя да не е само премиер, а и външен министър. Решихме, че щом на премиера е толкова важно, ние трябва да направим крачка назад. Така темата външно министерство изцяло мина при нея от първия ден", каза той .

 

"Създадохме ресор на акад. Денков да отговоря за европейските въпроси. Те двамата изградиха едно доверие. Ние казахме "добре". Благодарихме, че си спазват първоначалните уговорки. Но те казаха, че не могат да подпишат договора, тъй като имали нужда от още време. Това нас ни учуди. В споразумението става дума за следващите девет месеца и след това две по 15 месеца, тоест общото управление да е четири години. Първата голяма промяна е че рестриктирахме плаващите мнозинства. Предложихме всяка седмица да се срещаме и да решаваме какво ще се случва. С преговорния екип нямахме никакъв проблем. Написахме го, имахме два пъти дискусии по темата. С Борисов не сме общували през това време. Аз се опитах няколко пъти да направя връзка, нямах никакъв отговор. Предполагам, че той предпочиташе преговорния екип да си поеме отговорността", посочи Петков.


"Втората голяма точка бяха регулаторите. Там решихме, че няма да има квоти, а ще направим прозрачен процес. Може да е забавен, но ще е пред всички българи. Предложихме регулаторите да се попълват по индивидуални качества на кандидата, а не по партийна линия.

Следващата тема беше съдебната система, където имахме дълъг дебат. Ние казахме, че искаме заедно да търсим допълнителното мнозинство, но нито една от другите партии да няма ексклузивно право на масата. Колегите искаха да има рестрикция и ограничение с евроатлантическото мнозинство. но това нас ни притесни, че даваме гарантирано място само на ДПС. Ние нямаме проблеми с качествени кандидати на ДПС да ги разгледаме, просто не искаме с това споразумение да гарантираме на една партия, че те са единствените с място на масата. Целта е да няма гнили ябълки в тези органи.

 

Последната точка бе за реформа в службите. Решихме това да стане в следващата пленарна сесия. Колегите тук имаха проблем с дефинирането на точната дата за започване на реформа. Предпочитаха да има открито и отворено говорене за тази реформа. Сложихме 31 юли 2024 г. за крайна дата за стартираме. Има служби, които 30 години не са реформирани, обясни бившият премиер.


"Буквално бяхме на 2-3 изречения, които да се дооформят, а реално вчера ни изненадаха колегите с идеята, че не могат да подпишат този договор и са готови на първоначалната договорка за Министерски съвет. Тези няколко листа хартия се оказаха пречката за продължаване на преговорите. Днес по конституция Мария Габриел може да вземе папката от президента, и ни остават седем дни, където тези 3-4 изречения, които ги притесняват, да ги довършим. Нищо не предполага днес да се върне папката и да се отиде на избори. Ако Борисов мисли държавнически, както е показал няколко пъти във времето, че го е правил, отивайки на избори с тази социология нищо няма да променим. Единственото, което ще загубим, е Еврозоната. Защото влизайки в поредица от избори нямаме шанс да влезем в Еврозоната. От сега мога да кажа, че ние няма да влезем в никакво управление в бъдеще, ако тези основни за нас реформи - съдебна, регулатори и служби, не бъдат почнати. Така че единственото, което можем да направим, е да се изпокараме, да загубим историческо време, да изпуснем Еврозоната. Защо? За няколко изречения.

 

Запитан дали му тежи това, че преди две години е искал да вкара Борисов в затвора, а сега говори за него какъв добър държавник е, той отговори: "На мен би ми тежало да погледнем след още 2-3 години назад и да видим, че сме изгубили още 3 години, че тези реформи не са се случили, че имаме нотариуси, джуджета, елфи. Тука стана като приказен свят в България. Или си беше. Аз моля не партийно, а за отговорност нашите деца да не живеят в тази приказка на ужасите с лоши герои, а в нормална европейска държава. Днес е един от тези преломни дни, в които можем да кажем - отиваме на избори, късаме това споразумение и България се връща в старите времена на мътно, сиво, мафиотско, грабителство, корупция. Или да направим обратното", заяви Петков.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2307 |18.03.2024 Унижение и гавра: Ученици снимаха как събличат дете със специални образователни потребности . 7| 2327 |18.03.2024 Политологът Димитър Ганев: Борисов може да си позволи да играе на ръба и да оказва натиск до край . 1| 2345 |18.03.2024 Първи тренировъчен полет на хеликоптера за спешна медицинска помощ . 1| 7908 |18.03.2024 Грози ни опасност. Не си играйте със здравето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads