Реклама / Ads
6| 2678 |01.04.2024 НОВИНИ

New York Times разказва как е убит в Испания бившият руски военен пилот Кузминов, избягал с хеликоптер в Украйна

.
Максим Кузминов
Двама заподозрени за убийството на руския военен пилот Максим Кузминов, който беше застрелян в Испания, са оставили гилзи от 9-милиметрови пистолети Макаров на местопрестъплението, съобщава New York Times в голяма статия за убийството. За това съобщиха пред изданието испански следователи, водещи разследването, пожелали анонимност. Вестникът нарече гилзите важно доказателство, сочещо самоличността на извършителите, тъй като патроните са стандартни боеприпаси в страните от бившия комунистически блок.
 

The New York Times пише, че Кузминов е напуснал Украйна през октомври 2023 г. - предложено му е да остане там след отвличането на хеликоптера, за да се бие срещу Русия. Пилотът се установява в испанския град Виляхойоса на брега на Средиземно море, популярен сред туристите от Великобритания и Източна Европа. Той живее в жилищен блок на десет минути пеша от плажа.


Вестникът отбелязва, че изборът на място за живеене на Вилахойоса е любопитен, тъй като руските власти не скриха, че искат да убият Кузминов. Според испанските власти в региона действат руски организирани престъпни групи, някои от които са свързани с руските разузнавателни служби. Неназован руски военен дезертьор, живеещ в Испания, говорейки пред NYT, описва региона, в който Кузминов се установява, като „червена зона“, пълна с руски агенти. „Никога няма да отида там“, каза той.


Кузминов е водил „неразумен живот“ в Испания, казва пред изданието високопоставен служител на Гражданската гвардия, наблюдаващ разследването на убийството. Бившият пилот посещава популярни сред руснаци и украинци барове и харчеше пари, получени от украинските власти, например, карайки в град Виляхойоса в черен Мерцедес S-класа.


Все още не е установено как точно убийците са стигнали до Кузминов, но двама високопоставени украински служители казаха пред NYT, че пилотът се свързал с бившата си приятелка, която била в Русия, и я поканил да дойде при него в Испания. „Това беше сериозна грешка“, каза един служител.


Представители на полицията смятат, че двамата убийци с качулки, заснети на записите на камерите в гаража, са явни професионалисти – убили са бързо Кузминов и са изчезнали. Автомобилът на престъпниците е открит на няколко километра от мястото на инцидента. Автомобилът е опожарен със специални средства, смятат разследващите. Експертите успяха да идентифицират марката и модела на автомобила в рамките на седмица. Оказало се, че колата е открадната два дни преди убийството – в Мурсия, намираща се на час път с кола от града.


Специално звено на Гражданската гвардия води разследването при строга секретност. Испанските власти не са потвърдили публично, че именно Максим Кузминов е убитият. Испанските следователи се опитват да се свържат с официални лица в Украйна, които биха могли да им помогнат.


Висши полицейски служители заявяват, че убийството на Максим Кузминов има същите характеристики като убийството на бившия чеченски военачалник Зелимхан Хангошвили в Берлин през 2019 г. и опита за убийство на бившия офицер от руското военно разузнаване Сергей Скрипал в Солсбъри, Англия през 2018 г. За тези престъпления бяха заподозрени руските разузнавателни служби.

 

Превод: ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 19047 |01.04.2024 Иван Гешев: Най-накрая се осмелиха да ме поканят на комисията за Нотариуса . 2| 2378 |01.04.2024 Йордан Терзийски, ПП-ДБ: Към Калин Стоянов има останали много неотговорени въпроси . 0| 2428 |01.04.2024 Политолог: Турската опозиция проби един психологически таван, който имаше в последните години . 0| 2304 |01.04.2024 600 израелски военни са били убити след 7 октомври 2023 г., когато избухна войната с Хамас в ивицата Газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads