Реклама / Ads
4| 14656 |27.07.2019 НОВИНИ

Фрогоко: Напрежение от кадрови решения в БНР

.
След като Съветът за електронни медии утвърди вчера Управителния съвет на Българското национално радио, журналисти от медията разказаха за създалото се напрежение, което може да доведе до искане на оставки на членове на СЕМ и на ръководството на БНР.
 

Някои от новите членове на УС на БНР са почти неизвестни за журналистите в радиото, както и за радиоаудиторията. Но това не е така за членовете на СЕМ и за генералния директор на БНР Светослав Костов.


Според журналистите от „Драган Цанков” Галина Тренчева е „Беатричето” на шефа. Същата е била за кратко юрисконсулт в БНР, но е освободена от длъжност от бившия вече директор на медията Александър Велев. Обстановката се нажежава веднага след като стават ясни имената за новия борд. Радио-служителите разбират, че новоизбраната управница Галя Тренчева е роднина на 27-годишната Роселина Петкова, която бе назначена за директор на Радио София от Светослав Костов. За да се случи това назначение се е наложило скорострелно да се променя длъжностната характеристика и да отпадне изискването за минимум три годишен ръководен опит.

 

Журналисти от програма “Хоризонт” и Радио София са потресени от кадровите решения, защото само за няколко седмици на възлови позиции са назначени хора без професионален опит, а някои от тях и дори без необходимото образование.

 

Новият член на УС на БНР Галина Тренчева, с ресор програми, се оказва в несъвместимост и в конфликт на интереси, които е трябвало да декларира, тъй като нейната роднина Роселина ще й бъде подчинена. Явно за Костов и председателката на СЕМ София Владимирова няма проблем. Важно е предварителните обещания и поетите ангажименти да вървят не само по график, но и да се спазват.

 

Сагата продължава и с друго име от новия борд на обществената медия - Мария Маркова. Според журналисти от радиото Маркова е близка приятелка с члена на Съвета за електронни медии Розита Еленова. И двете по сходно време са били ПР-ки в министерството на транспорта.

 

Казаното дотук можем да обобщим с култовата фраза „Роднина, милиционер”.

 

Журналисти от радиото споделят още, че СЕМ е нарушил и сроковете за утвърждаване на новия УС на БНР. Това е трябвало да се случи до 14 дни от избирането на Светослав Костов за шеф на БНР или най-късно до 12 юли.

 

И още от нажежената кухня на БНР. През последните седмици Костов е "предлагал" на служители от медията да напускат сами, защото трябвало да се назначават други хора. КОЙ ги спуска вече се знае. Притеснени, хората споделят, че в сила е правилото който не е с мен, е против мен.

 

Освободена е почти цялата правна дирекция, както и екипи от икономическия отдел. Шефката на „Човешки ресурси” е в отпуск, защото не приемала да се сменят току–така длъжностните характеристики.

Обществената медия е започнала да прилича на Едноличен търговец. По спешност Светослав Костов е привикал пенсионираните служителки Румяна Георгиева и Снежана Спиридонова. С тях са сключени граждански договори, за да направят новия бюджет на БНР.

 

„Разочаровани от тези действия на СЕМ и ръководството на БНР и ако ситуацията не се промени ще искаме оставки”, казаха още журналистите от Старата къща, както наричат още общественото радио.

 

Валя Димитрова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3987 |17.07.2019 Повреда по електропроводи високо напрежение,собственост на ЕСО, доведе до прекъсване на електрозахранването в Бояна и част от Манастирски ливади в София . 5| 4460 |20.06.2019 Напрежение в парламента заради смъртта на малката Мария . 5| 4155 |05.06.2019 РУО: Напрежението с неприети първокласници се поражда от коментари в социалните мрежи . 2| 4694 |31.05.2019 Голямо напрежение има между дърводобивните фирми и държавата, алармират браншовици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads