Реклама / Ads
14| 11296 |25.09.2019 НОВИНИ

Запъналият се за оставка ген. директор на БНР е работил в чалга-радиото ”Веселина”

.
Безпрецедентната криза в Българското национално радио продължава да се задълбочава след вчерашното отворено писмо на генералния директор Светослав Костов, което беше изпратено до медиите. В него той заплашва всички със съд, които са се упражнявали върху името му, професионалните му качества и всичко, за което се сетите.
 

Интересно е, че Костов освен в системата на БНР е работил и в радио „Веселина”, което е ориентирано към поп-фолк почитателите.


Този петък предстои Съвета за електронни медии да се произнесе дали ще започне процедура по прекратяване на договора за управление, който е сключен между СЕМ и Генералния директор.


Както стана ясно на 19 септември, когато редколегията на програма „Хоризонт” беше на изслушване в СЕМ, главната юристка Емилия Станева не вижда възможност за предсрочно прекратяване на мандата. Да, ама не! Възможност има и тя ясно е описана в Закона за радио и телевизия.


Чл. 67. Мандатът на генералния директор на БНР, съответно на БНТ, се прекратява предсрочно:

 

1.на основанията, предвидени за предсрочно прекратяване на мандат на член на Съвета за електронни медии;

2. ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори.

 

Това е основанието за прекратяване на мандата на Светослав Костов. Не се изисква системност, както казва юристката на СЕМ. Казва се “груби или системни”, а не “груби и системни”. Въпрос на правоприлагане и знания. Това е мнението и на именити медийни експерти и юристи.

 

От видяното на 19 септември ясно пролича как членът на СЕМ Розита Еленова набързо предложи да се отложи решението за Костов и то след като колежката й Ивелина Димитрова поиска оставките на цялото ръководство на БНР. В нормалните държави така се прави. Но да не забравяме и да си припомним Кой избра Светослав Костов за шеф на националното радио – Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова.


А сега да си припомним и думите на председателката на СЕМ Владимирова, изречени след гласуването: „Днешният избор е споделен риск между СЕМ и новият генерален директор Светослав Костов”. С една дума, сега трябва да поемат споделена отговорност и да подадат оставки, ако това не направи Костов и управителният му съвет.

 

Валя Димитрова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5503 |22.09.2019 Константин Тилев от КРС: Задължителна е оставката на Светослав Костов . 2| 5187 |20.09.2019 Заместник-директорът на Софийския затвор хвърли оставка . 0| 4916 |19.09.2019 Млекопреработватели искат оставката на директора на ДФ „Земеделие“ . 3| 4573 |19.09.2019 200 се подписали в подкрепа на генералния директор на БНР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads