Реклама / Ads
40| 7093 |24.01.2021 НОВИНИ

”Доналд Кук” с ракети ”Томахоук” навлезе в Черно море

.
”Доналд Кук”
Американският ескадрен миноносец ”Доналд Кук”, въоръжен с крилати ракети ”Томахоук”, влезе в Черно море. ”Силите и средствата на Черноморския флот са започнали да наблюдават” действията му, съобщи руският Национален център за контрол на отбраната, цитиран от РИА Новости.
 

САЩ засилват дейността си по морските граници на Русия. През ноември 2020 г. миноносецът USS John McCain влезе в руските териториални води в залива на Петър Велики за два километра. Тогава се стигна до сериозно напрежение. По-късно командването на Седмия флот на САЩ обясни маневрата на разрушителя като операция "за осигуряване на свобода на корабоплаването".


Знае се, че „Доналд Кук“ е първият от четири американски кораба, които като краен резултат ще образуват основния ударен елемент от началния етап на разгръщането на системата за ПРО в Европа. Тези кораби са снабдени с комплекс ракети прехващачи „Иджис“ с поразяващ блок SM-3, способни да унищожават балистични ракети извън атмосферата.

 

Именно около този кораб, който има на борда и 56 крилати ракети "Томахоук" през 2016 г. стана сериозно напрежение между САЩ и Русия в Балтийско море. Тогава Вашингтон официално се оплака от опасно прелитане прелитане на "Су-24" в опасна близост до "Доналд Кук" и я нарече "една от най-агресивните прояви между двете страни, които бяха главните врагове по време на Студената война".

"Доналд Кук", заедно с ескадрените миноносци "Карни", "Рос" и "Портър" са базирани в испанската военна база в Рота. Те често идват в Черно море, особено след кризата между Украйна и Русия.


Според руското Министерство на отбраната, в Черно море има създадена военна групировка, която може да отговори на всяко действие на САЩ и НАТО. Групата била обезпечена с противокорабни комплекси "Бал" и "Бастион", с крилати ракети "Калибър", а в Крим са разположени четири дивизиона С-400.

 

Съгласно конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване на военни кораби през Босфора и Дарданелите военни кораби на нечерноморски страни в Черно море не може да пребивават там повече от 21 денонощия, а общият им тонаж за всяка страна не може да надвишава 30 хил. т.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4178 |21.12.2020 Атакуваха най-малко с 8 ракети посолството на САЩ в Багдад, има ранени . 44| 5374 |28.10.2020 О‘Брайън: САЩ са готови да разположат ядрени ракети в Европа заради Русия . 20| 7127 |05.10.2020 Турция вбеси САЩ - активира руските ракети С-400 за гръцките F-16 . 2| 4588 |17.06.2020 Украйна получи ракети и оръжие от САЩ за 60 млн. долара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads