Реклама / Ads
8| 5492 |08.01.2022 НОВИНИ

Министър Н. Йорданова за писмото на Гешев: Не е натиск да търсиш отговорност за неизпълнение на закона

.
Иван Гешев и Надежда Йорданова
Очакването на изпълнителната власт главният прокурор да носи отговорност за нарушаването на закона не е политически натиск, а изпълнение на правомощията. Така правосъдният министър Надежда Йорданова коментира днес пред медиите писмото на ръководството на Прокуратурата на Република България до европейските институции, посолства и евродепутати.
 

В него държавното обвинение се оплаква от това, че правителството нарушава разделението на властите, опитва да оказва натиск върху държавното обвинение, а с готвените промени в законодателството, засягащи съдебната власт, се "подриват устоите на демокрацията".


В писмото Йорданова е спомената поименно, наред с предшествениците си Янаки Стоилов и Иван Демерджиев. Тя е цитирана да казва, че "спрямо Гешев е в ход целият възможен арсенал за реакция, с който разполагат Министерският съвет и Народното събрание".


"Смятам, че поведението - както моето, така и на управляващата коалиция и на служебните министри, които настояват главният прокурор да носи своята отговорност за неизпълнението на закона и даже в някои случаи за неговото нарушение, не е политически натиск, а напротив - изпълнение на правомощията в съответствие с конституцията и законите", коментира днес пред медиите Йорданова след като стана известно за писмото на прокуратурата. За него съобщиха адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян от политическата платформа "Ние идваме".


"Ние идваме" призовава Висшия съдебен съвет "да вземе отношение към този срамен акт и да върне главния прокурор в действителността на неговите правомощия, докато все още ги изпълнява". "Това е пореден, надявам се последен опит на Иван Гешев да предизвика съчувствие към себе си пред институции и дипломатически представителства, които отдавна са наясно със същността и функционалните характеристики на българската прокуратура и лично на главния прокурор. Това е "смешен плач", който още веднъж показва, че подобни хора ще вредят на страната до последния ден, в който представляват тази важна за държавата ни институция", коментира Хаджигенов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5030 |08.01.2022 Турски поток обсъдиха министър Сандов и БОЕЦ . 6| 6070 |08.01.2022 Министърът на електронното управление: Трудовата книжка също ще отпадне със сигурност . 7| 4481 |08.01.2022 Правосъдният министър: ДАНС проверява 47 ”златни паспорти” . 9| 3466 |07.01.2022 Министър Сербезова: Преди да се пристъпи към онлайн обучение на учениците ще се предприемат други мерки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads