Реклама / Ads

16| 3196 |23.01.2022 НОВИНИ

Енергийният министър: При проблем с газа ще компенсираме с ток

.
Александър Николов
Има риск за газовите доставки за България и ние не можем да си заравяме главата в пясъка, но какво ще се случи не е под наш контрол. Това заяви в ”Говори сега” министърът на енергетиката Александър Николов. Той призова към много внимателно управление на газохранилището в Чирен и на ресурсите, с които разполагаме. Към момента България няма проблем с доставките от ”Газпром”.

По думите му, при негативно стечение на обстоятелствата, секторът "Отопление" може да бъде компенсиран с електроенергия до някаква степен.


"Системата разполага с ресурса да издържи. За радост, пиковите седмици и месеци на електроенергия могат да бъдат покрити от текущите мощности в системата. Все пак това е екстремен сценарий, до който се надявам да не стигаме, но все пак е възможен." - коментира Николов.


Удобен момент за падане на мораториума върху цените на тока, парното и водата, би настъпил тогава, когато КЕВР спре да валидира решения, а започне да прави проверки и да се превърне в общественополезен орган, заяви още енергийн. На първо четене: Намалява се броят на членовете на КЕВР


Той цитира данни, според които през 2021-ва година токът за бита в Европа е поскъпнал средно с около 30%, а в България с 5,5%.


"Когато цените в България се повишават с 5,5% за крайните потребители и това изглежда близо с границата на непоносимост, е отговорът на това дали изживяваме енергийна криза или криза на покупателната способност. Тоест, в момента проблемът в България не е толкова с наличните мощности или със зависимостта от един конкретен ресурс - за наша радост. Проблемът е, грубо казано, от това, че сме бедни. А това, че сме бедни, е функция от много неща." - коментира Николов.


По повод скъпия ток за небитовите абонати и фактът, че някои общини спират уличното си осветление, за да пестят, Николов коментира, че държавата се е намесила доколкото може краткосрочно. В по-дългосрочен трябва да се мисли как да се управляват по-добре общините и дружествата и да се направят механизми за по-дългосрочни договори с доставчиците на ток, изтъкна енергийният министър.


Според него държавата е положила усилия компенсациите за бизнеса да са навреме, така че да не се вдигат крайните цени за потребителите.


Енергийният министър упрекна "Булгаргаз", че не изпълнява добре функцията си на обществен доставчик. По думите му на фона на съществуващите инструменти, управлението на дружеството и ценовите предложения към КЕВР е можело да са значително по-общественополезни.


Той постави под съмнение изнесените данни от "Булгаргаз", според които дружеството е прехвърлило всичките си ползи в размер на стотици милиони левове към българската индустрия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 2458 |19.01.2022 Киряков за РСМ: На Петков ще му бъде много трудно, проблемът е във взаимоотношенията в коалицията . 13| 5133 |18.01.2022 Любчо Нешков: Проблемът със Скопие е заради фалшификация на настоящето . 3| 2980 |15.01.2022 Земеделският министър: Ще настоявам за 9% ДДС на стоките от малката потребителска кошница . 15| 2845 |15.01.2022 Бивш министър: В парламента сме натъпкани като сардели, не се спазват мерките
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ