Реклама / Ads
0| 3010 |15.07.2022 НОВИНИ

Нови консултации при Радев, преди връчването на третия мандат

.
Нов кръг от консултации започва на “Дондуков 2”, преди президентът Румен Радев да връчи третия мандат. Те бяха до известна степен предизвестени, след като държавният глава категорично заяви, че ще покани на разговори партиите в парламента, ако вторият мандат бъде върнат - заявка, която бе дадена от ГЕРБ още в началото. Борисовата партия заяви, че няма да направи опит да състави правителство вчера.
 

Консултациите при президента идват след лавина от събития на политическата сцена у нас, които доведоха до нова криза, а освен това вещаят нови избори наесен. Всичко се случи след оттеглянето на “Има такъв народ” от коалицията и последвал вот на недоверие, който безпрецедентно се оказа успешен. Така правителството на Кирил Петков падна. 

 

От “Продължаваме промяната” се опитаха да намерят подкрепа от 121 депутати в рамките на този парламент и да съставят правителство. На фона на бурни скандали и обвинения обаче от ПП успяха да спечелят на своя страна 117. Проектокабинетът “Василев” така и не стигна до пленарна зала и мандатът бе върнат безславно на Румен Радев, а вторият опит бе с предрешен изход. 

 

Така се стига до консултациите, а интригата е именно на кого ще бъде връчен третия мандат. Отношенията между БСП и Радев са обтегнати и очакванията шансът да съставят правителство да отиде в ръцете на левицата не са големи. Забелязва се затопляне на отношенията между държавния глава и ИТН, но от ПП посочиха, че няма да преговарят с партията на Слави Трифонов и “подсказаха” на Румен Радев, че ако иска да има кабинет в рамките на 47-мото Народно събрание, по-добре да връчи мандата на друг.

 

“Демократична България” вече заявиха своята абсолютна готовност да опитат да съставят правителство и се представят като диалогичен партньор, който би могъл да върне диалогичността в разпадналата се четворна коалиция. От ИТН също рисуват подобен образ на ДБ, като посочват, че партията на Христо Иванов би могла да ги върне обратно на масата за преговори. 

 

След консултациите днес Румен Радев има една седмица, за да вземе решение при кого да отиде третият мандат. При неуспех - най-вероятно в началото на октомври, ще има предсрочни избори. И седемте парламентарни партии са приели поканата на държавния глава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2901 |14.07.2022 Ето кога Радев приема партиите за консултации на „Дондуков“ 2 . 0| 2970 |14.07.2022 Намерението на Радев за консултации преди третия мандат предизвика реакции в НС . 0| 3055 |14.07.2022 ПП не подсказва на Радев, но с ИТН няма да преговарят при трети мандат . 0| 2989 |14.07.2022 Христо Иванов: Трябва да се опитаме да възстановим досегашната конфигурация в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads