Реклама / Ads
0| 2748 |31.07.2022 НОВИНИ

Зеленски зове цивилните да се евакуират от Донецк

.
Задължителна евакуация в Донецк нарежда украинския президент Володимир Зеленски. Източният регион се превърна в сцена на ожесточени боеве с Русия.
 

В телевизионно обръщение късно вечерта Зеленски посочи, че стотиците хиляди хора, които все още са в зони на бойни действия в по-големия регион Донбас, който включва Донецк, както и съседната област Луганск, трябва да напуснат.


"Колкото повече хора напуснат региона на Донецк сега, толкова по-малко хора ще има време да убие руската армия“, каза той, добавяйки, че жителите, които са напуснали, ще получат компенсации.


Местни медии цитираха вицепремиера Ирина Верешчук, която посочи, че евакуацията на цивилни трябва да се извърши преди началото на зимата заради "унищожените" доставки на природен газ в региона. 


Това не е първият път, когато украинските власти призовават цивилните да евакуират районите, които контролират в Донецк.


По-рано в събота украинските военни съобщиха, че повече от 100 руски войници са били убити и седем танка са били унищожени в боевете на юг в петък, включително района на Херсон, който е в центъра на контранастъплението на Киев в тази част на страната и ключова връзка за Москва. 


Железопътният трафик до Херсон през река Днепър е прекъснат, каза южното военно командване, потенциално допълнително изолирайки руските сили на запад от реката от доставки в окупирания Крим и на изток. Южно от град Бахмут, който Русия посочи като основна цел в Донецк, украинските военни казаха, че руските сили са "частично успели" да установят контрол над селището Семигиря, като са го щурмували от три посоки.


Украйна използва доставени от Запада ракетни системи с голям обсег на действие, за да повреди тежко три моста над Днепър през последните седмици, отрязвайки град Херсон и - според оценката на британските военни служители - оставяйки 49-та руска армия силно уязвима на западния бряг на реката.


Служители от назначената от Русия администрация, управляваща Херсонска област по-рано тази седмица, отхвърлиха западните и украинските оценки на ситуацията. Според твърденията на Дмитро Бутрий боевете продължават в много части на региона и Бериславският район, северозападно от водноелектрическата централа Каховка, е бил особено силно засегнат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3173 |29.07.2022 Зеленски: Никой по света не инвестира в тероризъм повече от Русия . 0| 12356 |28.07.2022 Зеленски: Украйна е „единствена наследница на Киевската Рус“! Захарова: Княже Володимир… . 0| 2765 |28.07.2022 Русия е завзела ТЕЦ „Углегорск“ в Източен Донецк, потвърди съветник на Зеленски . 0| 2928 |27.07.2022 Зеленски: Русия прави всичко възможно тази зима да е най-тежката за Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads