Реклама / Ads
0| 2914 |04.08.2022 НОВИНИ

Сблъсъци в Нагорни Карабах. ЕС зове Ереван и Баку за прекратяване на бойните действия

.
Нова порция напрежение между Азербайджан и Армения заради спорния регион Нагорни Карабах. Появиха се съобщения за нови инциденти, които събуждат притесненията от влошаване на обстановката.
 

Азербайджан заяви, че неговите сили са смазали арменска атака близо до оспорвания анклав.


Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че Армения грубо е нарушила примирието, като е извършила акт на саботаж, при който е убит един войник. Освен това Баку каза, че неговите сили са отбили арменски опит да превземат хълм в район, контролиран от руските миротворци.


Нагорни Карабах се отдели от Азербайджан с подкрепата на Армения след кървав постсъветски етнически конфликт в началото на 90-те години. През 2020 г. Азербайджан успешно си върна част от територията, контролирана от сепаратистите. Съгласно условията на последвалото прекратяване на огъня руските миротворци бяха разположени, за да защитят останалата част от територията, контролирана от сепаратистите. И двете страни обаче се обвиняват взаимно в нарушения и през последните дни насилието пламна.

 

В отговор външното министерство на Армения заяви, че Азербайджан е нарушил примирието, като е предприел нападение в райони, контролирани от мироопазващите сили. В изявление се казва, че Ереван иска международната общност "да предприеме мерки за спиране на агресивното поведение и действия на Азербайджан".


Европейският съюз призова за незабавно прекратяване на военните действия и каза, че и двете страни трябва да спазват примирието - призив, повторен от полския председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.


Правителството на САЩ също изрази "дълбока загриженост" заради поредната порция напрежение между Армения и Азербайджан, съобщиха от Държавния департамент.


"Настояваме за незабавни стъпки за намаляване на напрежението и избягване на по-нататъшна ескалация", каза говорителят Нед Прайс. 


По-рано сепаратистките власти в етнически арменския анклав обявиха частична мобилизация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3090 |16.07.2022 Сблъсъци и демонстративно късане на „френското предложение“ в Собранието в Скопие. Дебатите продължават и днес . 0| 2990 |06.07.2022 Генчовска определи като притеснителни сблъсъците и протестите в Скопие . 0| 5173 |22.06.2022 Джамбазки и ВМРО на протест пред къщата на Борисов в Банкя, физически сблъсъци с гербаджии . 0| 5850 |04.05.2022 Бой и сблъсъци между привърженици на Русия и Украйна пред Паметника на Съветската армия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads