Реклама / Ads
4| 3010 |12.04.2023 НОВИНИ

Доц. Киселова пред Фрог: Ако ГЕРБ получат първи ротационен председател на НС, инициативата ще е тяхна

.
Трудно може да се каже дали ще срещне подкрепа. Ако първият ротационен председател тръгне от ГЕРБ, това означава, че Борисовата партия ще е тази, която ще има инициативата. Сигналът като за начало ще е, че не могат да се справят, не могат да намерят шанс да има по-голяма стабилност, въпреки заявките. Зависи на какъв принцип ще се избира този ротационен председател - дали ще е на сесия, на седмица, на месец.
 

Това заяви пред ФрогНюз конституционалистът доц. Наталия Киселова.

 

Ето и цялото интервю:

 

Доц. Киселова, в първа задънена улица спря днешното заседание на Народното събрание - изборът на председател. Бе направено предложението той да се избира на ротационен принцип, каква подкрепа ще срещне това? 

 

Трудно може да се каже дали ще срещне подкрепа. Ако първият ротационен председател тръгне от ГЕРБ, това означава, че Борисовата партия ще е тази, която ще има инициативата. 

 

Какъв сигнал ще изпрати това? 

 

Сигналът като за начало ще е, че не могат да се справят, не могат да намерят шанс да има по-голяма стабилност, въпреки заявките. Зависи на какъв принцип ще се избира този ротационен председател - дали ще е на сесия, на седмица, на месец…

Кой вариант би бил по-приемлив? 

 

Това допълнително ще създава нестабилност в парламента, съгласете се. Представете си всеки месец (ако приемем, че това ще е принципът) този, който представлява НС, трябва да бъде сменен в БНБ - плащанията за заплати, за хартия… най-елементарните неща. Дългосрочно това означава да се разбие правилото, че най-голямата партия получава правото да излъчи председател.

 

Неотдавна посочихте, че добра дата за свикване на Народното събрание би била след Великден. Това не се случи и държавният глава избърза. Сега какво ще се случи със сроковете? 

 

На първо място това бе направено достатъчно рано, за да не се каже после, че не е имало време. От друга страна обаче, ако те не са имали достатъчно съзнание, че трябват отстъпки и от едната, и от другата страна,  колкото и време да се даде, то няма да произведе нещо.

 

Кога би била първата възможна дата за нови избори, ако в крайна сметка не се стигне до редовен кабинет? 

 

Част от датите са фиксирани в Конституцията и проблемът не е, че ще има избори, а че при ниска избирателна активност се възпроизвежда един сравнително идентичен състав като съотношение на силите. Не знам дали има някакви други възможности, но към настоящия момент не трябва да се прекратява заседанието, докато не се избере председател. На второ място трябва да има може би контактни групи, които да започнат да работят по някои минимални неща, необходими, за да не спира държавата. 

Най-малкото бюджетът. 

 

Това е едно на ръка. Ако парите, които са необходими по ПВУ, са заложени в бюджета - това също. 

Тоест ще са необходими и законите по ПВУ? 

 

Да. 

 

Как смятате - ще се вкараме ли в същата сага с избора на председател, както миналата година? Три дни се караха депутатите. 

 

Случилото се миналия път показа, че трябва някой да отстъпи. Въпросът сега е кой ще го направи. Колкото по-малко са хората, които биха направили отстъпки, по-обтегната става ситуацията. Въпросът е ключов - той определя не просто тайминга за някои процедури, но и дневния ред. Може да предопредели и изходът в някои случаи. 

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 10457 |12.04.2023 Адв. Величков за Фрог: Днес видяхме грубо вмешателство на главния прокурор в независимата законодателна власт . 30| 5938 |12.04.2023 Борисов извънредно предложи и ... президентска република под контрол! . 6| 2691 |12.04.2023 Президентът: Ако не се избере председател, ще се блокира връчването на мандата . 12| 6743 |12.04.2023 Асен Генов пред Фрог: Разумно е да има редовно правителство, но въпросът е в цената

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads